1. basit bir olay veya basit bir karar değildir, umarım kararı alanlar, basite indirgeyecek bir bakış açısına sahip değildir.

    öncelikle karmakarışık olan bir bölgeden bahsediyoruz. öso, rejim, ypg, ışid bu denklemin suriye topraklarındaki bilinmeyenleri. bunun dışında bazı konularda birbirinden farklı düşünen koalisyon (abd, almanya, fransa suudi arabistan, katar) ve türkiye var. rusya ve iran ise bu denklemi çözülemez hale getiren bilinmeyenler...

    bölge hakkında kısa bir analiz bile sayfalar sürebilir. öso ve ışid, mevcut rejime karşı savaşırken ypg zaman zaman kısa çatışmalar haricinde açık bir cephe almış durumda değil. bu durumda geçmişi kürtler konusunda pek parlak olmayan esad'ın ypg'yi sevdiği için değil kısa vadede bir cephe daha yaratmamak için ypg ile çatışmadığını kabul etmek gerekir.

    öso ve ypg abd ve koalisyon tarafından açıkça destekleniyor ancak türkiye bunlardan sadece öso'ya yakınlık duyup açık destek verirken ypg adeta düşman sayılıyor ve fırat'ın batısına geçmesi gibi kırmızı çizgilerin aşılması üzerine geri çekilmemesi halinde saldırı tehdidinde bulunuyor. kısa vadede abd ve koalisyon, ortak düşmanın ışid olduğu abd tarafından vurgulandığı için bu iki grubun birbiriyle çatışmasını engellenmeye çalışıyor fakat türkiye sınırın diğer tarafındaki operasyonda ypg güçleriyle karşılaşırsa açıkça vuracağını belli ediyor, zira türkiye için ışid ile ypg arasında terörist örgüt olması açısından bir fark görülmüyor.

    abd şu anda öso ile ypg arasında bile bir seçim yapamıyorken, çok yakın vadede ypg, türkiye arasında seçim yapmak zorunda kalabilir, abd, esad ile ypg arasındaki kısa süreli çatışmalarda ypg tarafında uçak uçurarak ypg'yi yalnız bırakmak istemediğini gösterdi.

    buraya kadar bile kafa karıştırıcı bir durum söz konusu iken daha rusya ve iran bu ilişkilerde anılmamıştır bile. zira rusya ve iran birlikte hareket ederek öso'ya karşı olduğunu göstermiş, zaman zaman hava harekatları düzenlemişken bugüne kadar ypg'ye yönelik bir saldırısı olmamıştır. kısacası rusya ve iran'ın durumu esad ile yanyana olarak konumlandırılabilir. rusya kısa vadede öso'ya karşı bir operasyona girişmese de ypg, öso arasında kaldığında ypg'nın yanında yer alabilir, iran ise kendisini sadece esad yanında konumlandırdığı için bir yandan türkiye'nin desteklediği öso ile savaşırken bir yandan da pejak sebebiyle ypg tarafında yer almak istemeyecektir.

    türkiye ise güneyinde bir kürt kuşağı istemediği için cerablusa girmek zorunda kaldı, zira rusya ile uçak krizi devam ederken menbiç operasyonuna karışamadı ve ypg fıratın batısına geçerek bazı yerlerde hakimiyet kurdu, ypg'nin batıya ilerleyişinin durdurulması açısından rusya engelinin aşılması şart olduğu için uçak krizi aşıldı ve muhtemelen rejimin bilgisi dahilinde tanklar suriye topraklarına 5 km kadar girmiş durumda. ancak bölgede birbirine düşman 4-5 farklı birlik var ve bunların bazıları geçici birliktelikler kurmuş durumda, temel konularda farklı düşünen abd-rusya bulunmakta ve kısa vadede ışid ana düşmanı çerçevesinde hepsi ortak adımlar atmakta, bütün bu kadar farklı ülke veya gruplar arasında ışid söz konusu olsa dahi türkiye asla ypg ile yanyana gelmek istememekte.

    ışid şimdilik ortak düşman ve aslında küçük ama tehlikeli bir düşman aynı zamanda ortadan hiçbir zaman kaldırılamayacak bir düşman, fiili olarak ellerindeki topraklar alınabilir, ancak buradaki binlerce militanın halk arasına karışması ve savaşı devam eden bir suriyede kalmak istemeyerek türkiye veya avrupaya yayılabileceği gibi ciddi bir tehlike mevcut.

    türkiye uzun sürmesi halinde bir bataklık ve bilinmezlikler öyküsünün içinde olabileceği bir adım atmış durumda ancak kısa vadede kendisi açısından yapılması şart olan bir operasyon yapmakta gibi duruyor.

    tekrar okudum da yazdığım yazıyı bölge gerçekten boktan bir durumda...

mesaj gönder