
Kimdir?
8 ÅŸubat 1958’de ankara’da dünyaya geldi. mersin’li bir ailenin, dört kızın ardından doÄŸan beÅŸinci çocuÄŸudur. babanın iÅŸleri nedeniyle ankara’dan göç edilmiÅŸ ve bunun üzerine çocukluÄŸuyla ilkgençliÄŸi mersin ve adana’da geçmiÅŸtir. babasının emekliye ayrılmasıyla yeniden ankara’ya dönerler.
çeÅŸitli nedenlerle kısa bir süre ara verdiÄŸi lise öÄŸrenimini akÅŸam lisesi’nde tamamladı. ardından gazi üniversitesi, eÄŸitim fakültesi, türk dili ve edebiyatı bölümünü bitirdi. ankara’nın özel öÄŸretim kurumlarında türkçe-edebiyat öÄŸretmenliÄŸi yaptı.
hayatının büyük bir bölümünü ankara’da geçiren ÅŸair, 'ankara-istanbul karatreni' kitabında anlaşılabilen nedenlerle, 2001 yılında istanbul’a yerleÅŸti.
adana demirspor genç takımı'nda futbol oynadı. o yıllarda geçirdiÄŸi ağır sakatlık döneminde ÅŸiir yazmaya baÅŸladı. 1976’da militan dergisinde topluca yayınlanan ÅŸiirleriyle dikkat çekti. 1980 öncesi ve sonrasında ülke gençliÄŸinin yaÅŸadığı dramı, içerden bir ses olarak, o dönemlerde oldukça yaygın olan slogancılığa kaçmadan, kendine özgü diliyle yazması ÅŸiirini özel kıldı. lirizm zenginlikleri ve ironiyle harmanladığı “ÅŸimdiki zamanın duygu resmi” olarak tarif edebileceÄŸimiz söyleyiÅŸini, neredeyse otuz yıldır sürdürüyor.
ahmet erhan pek çok çevrede hala ilk kitaplarıyla hatırlanmasına ve bilinmesine raÄŸmen, ÅŸiir serüvenini yaÅŸanan zamanla atbaşı götürmekte ve çok genç yaÅŸtaki okuyucuları tarafından da ilgiyle takip edilmekte.
cahit külebi, 1982 tarihli bir söyleÅŸisinde kendisi için “ÅŸaşırtıcı bir olgu” tabirini kullanmıştı. ahmet erhan, ÅŸiirleriyle hala kendisini izleyenleri ÅŸaşırtmaya devam ediyor. eserleri alacakaranlıktaki ülke. ilk basımı mart 1981'de yeni türkü ÅŸiir yayınları, ilk eserler dizisi'nden çıkan bu kitap, ÅŸair henüz 23 yaşındayken 1981 behçet necatigil ödülü'ne deÄŸer bulunmuÅŸtur. kitabın ikinci basımı bir yıl sonra ÅŸairin yeni kitaplarıyla birlikte lir yayınları'ndan çıkar. kitabın tekrar basımları sonraki yıllarda da farklı yayınevlerinden devam etmiÅŸ ve etmektedir.
yaÅŸamın ufuk çizgisi, nisan 1982, lir yayınları, türk yazarları dizisi.
akdeniz lirikleri, nisan 1982, lir yayınları, türk yazarları dizisi.
kuÅŸ kanadı kalem olsa, 1984, can yayınları. bu kitapta daha önce yayınlanan 'alacakaranlıktaki ülke', 'yaÅŸamın ufuk çizgisi', 'akdeniz lirikleri'nin yanı sıra, sonraki yıllarda bilgi yayınevi'nden ayrı kitaplar halinde çıkacak olan 'sevda ÅŸiirleri', ' zeytin aÄŸacı', 'ateÅŸi çalmayı deneyenler için' toplamları yer almaktadır.
ölüm nedeni bilinmiyor, 1988, can yayınları.
deniz unutma adını, ocak 1992, bilgi yayınevi. 1992 yunus nadi ÅŸiir ödülü'ne deÄŸer bulunmuÅŸtur.
öteki ÅŸiirler 1976 - 1991, ekim 1993, bilgi yayınevi.
çaÄŸdaÅŸ yenilgiler ansiklopedisi, ekim 1997, bilgi yayınevi. 1998 cemal süreya ÅŸiir ödülü'ne deÄŸer bulunmuÅŸtur.
köpek yılları, temmuz 1998, bilgi yayınevi. yayınlanmış tek öykü kitabıdır.
resimli 'ahmetler' tarihi, ÅŸubat 2001, bilgi yayınevi. ÅŸairin daha önce hiçbir dergide yayınlamadığı 'türkiye ayaÄŸa kalk' adlı ÅŸiir toplamı da bu kitapla ilk kez okuyucuya sunulur.
ankara-istanbul karatreni, aÄŸustos 2001, everest yayınları. ÅŸairin çeÅŸitli dergilerde yer alan denemelerini, ankara-istanbul karatrenine binip istanbul'a göç ettiÄŸi nisan 2001'i takip eden aÄŸustos'ta yayınlaması oldukça önemlidir. ÅŸehrine vedası olarak adlandırabileceÄŸimiz 'daüssıla' ÅŸiiri de bunun önemini çizmek istercesine kitapta yer almaktadır.
bugün de ölmedim anne, toplu ÅŸiirler 1, eylül 2001, everest yayınları. toplu ÅŸiirlerinin bu ilk cildinde 'alacakaranlıktaki ülke', 'yaÅŸamın ufuk çizgisi', 'akdeniz lirikleri' toplamları yeniden okuyucuyla buluÅŸmuÅŸ olup, toplu ÅŸiirler 2. ve 3. ciltlerinin yayınlanmaları beklenmektedir.
ne balık ne de kuş, mayıs 2002, everest yayınları.
kaybolmuÅŸ bir köpek ilanı, ekim 2003, everest yayınları. ÅŸair bu kitabıyla 2004 yılında ikinci kez yunus nadi ÅŸiir ödülü'ne deÄŸer bulundu.
ÅŸehirde bir yılkı atı, ekim 2005, everest yayınları. 2006 yılı ttb behçet aysan ÅŸiir ödülü bu kitapla ahmet erhan'a verildi
buz üstünde yürür gibi, seçme ÅŸiirler, haziran 2006, everest yayınları.
sahibinden satılık, nisan 2008, everest yayınları
ayrıca 'kara köpekli adam' (roman) ve 'anne bu ÅŸiiri senin için yazdım' (ÅŸiir) adlarıyla bilgi yayınevi tarafından basılan ve ne yazık ki tükendiÄŸinden ÅŸu anda satışta bulunmayan çocuk kitapları bulunmaktadır.
ÅŸair yukarda sözü edilen kitaplarına verilen ödüller dışında yaÅŸamı ve tüm eserleriyle 1999 yılında halil kocagöz ve 2005 yılında dionysos ÅŸiir ödüllerine deÄŸer bulunmuÅŸtur.
-
şairin, deniz kızı için şiirler serisinin beşinci şiiri, harika ötesi imgelemler barındırmaktadır:
ellerini tutarken kanın sızıyor damarlarıma
gözlerinle gözlerim arasında incecik bir köprü
kuruluyor ve üstünde iki yürek düşe kalka
yürüyor, kirpiklerinin kıvrımlarına düğümlü.
usuldan bir yağmur başlıyor sonra
bir damla düşüyor aramıza ve giderek bir ırmak
oluyor da, biz iki ayrı kıyıda
bakışıp duruyoruz el sallayarak...