1. muharrem ayı içerisinde yapılan, içine katılan malzemelerle ölçülü olarak bereket getirildiğine inanılan, eskilerin güzel, şimdilerin unutulmuş yemeği - tatlısı. yemek diyorum çünkü bazı yörelerde, yine içine katılan malzemelerle doğru orantılı olarak tuzlu bir yemek elde ediliyor. ama ben bildim bileli tatlı olarak yaptık ve tükettik. kısaca tarif etmem gerekirse; bakliyatlara yapıldığı için genel olarak, bir gece önceden ıslatmak gerekir. sonrasında düdüklü tencerede haşlanır. biz şanslıyız ki odun ateşinde yapabiliyoruz hala. tadı da bundan sebep daha bir hoş oluyor, evet güzine üzerinde pişiyor bizdeki. ana malzemesi buğday desem yanlış olmaz. bunun yanında; fasulye, nohut, pirinç, bulgur; kuru meyvelerden erik, incir, kayısı, üzüm çeşitleri, dut kurusu... rayihasını değiştirmek adına, karanfil, tarçın, limon ve/veya portakal kabuğu.. renginin kıvamını sağlamak adına süt.. su ve şeker de dileyenin istediği kıvamda eklenir.

    pek çok farklı pişme süresine sahip bu kadar çeşitli malzemeyi belli bir hiyerarşi takip ederek; uzun sürede pişenlerden kısa süreye doğru sıralamak da fayda vardır. sıcak sıcak yemek benim vazgeçilmezim, ama kimisi soğuk sever. üzerini nar taneleriyle süslerseniz dağıtılmaya hazırdır artık. bu kadar çok çeşidi içinde barındırırken sevgiyle harmanlamadan olmaz tabi..

    en başta da söylediğim gibi unutulmuş olan bu güzel geleneğin özenti ve din sömürüsünden uzakta , tekrar sıklıkla tekrarlanmasını umut ediyorum. paylaşmaya dair en güzel geleneklerden biri bana göre.

    bunlar geçen yıldan yaptıklarımız:

    http://i.hizliresim.com/QQ0l83.jpg

    http://i.hizliresim.com/G3gkW6.jpg

mesaj gönder