• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.81)
ölü canlar - nikolay vasilyeviç gogol
"romanda 19. yüzyıl rusyası'nın bir toplumsal olayı, eşine az rastlanır bir yergi gücü ve usta betimlemelerle anlatılır: köleliğin kaldırılmasından önce toprak sahipleri çalıştırdıkları köylü sayısı kadar vergi ödemek zorunda oldukları gibi devletten para da alabilirlerdi. bundan yararlanmak isteyen roman kahramanı çiçikov ölü canları yani ölmüş köylüleri (köleleri) karşılık göstererek devleti dolandırmaya kalkar. konusunu puşkin'in önerdiği söylenen romanda gogol, rus köylüsünün acıklı hayatını ve çiçikov'un şaşırtıcı kişiliğini kendine özgü canlı mizahıyla dile getirir."
  1. gogol anlatım tekniği olarak aziz nesin ile benzer özellikler gösteriyor. ruslar ile ortak gen yapısına sahip olmasak da kültür ve yaşam şekli olarak ortak geçmiş imparatorluklardan çıkma devlet anlayışlarına sahibiz. bu devlet anlayışındaki çarpıklıkları da ince gören yer yer hicivli ama bir o kadar gerçek bir anlatım tekniği ile sunulmuş roman.

    romanın ikinci cildini bir buhran sonrası sobada yakması akabinde gogol'un intihar etmesi, romanı çekici kılan bir detay olsa da giriş, gelişme, sonuç olarak beklediğim kurgunun oluşmadığını belirtmem gerek, ikinci ciltte yer yer okurken sıkılmaya başladım. rus klasikleri arasında gogol'un olmamasına imkan yok. zira dostoyevski'nin hepimiz gogol'un palto'sundan çıktık sözünü unutmamak gerek. ölü canlar 1800'lü yıllarda yazılmış ama bugünü anlatıyor mu? cevap evet. yüzyıl sonra okunsa yine o günü anlatmış olacak ve hayat ölü canlar ile palazlanan çiçikov'lar üzerinden dönmeye devam edecek.

mesaj gönder