• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
krug vtoroy - aleksandr sokurov
ölmüş olan babasının cenazesini kaldırmak için rusya'da bir kasabaya gelen bir adamın hikâyesidir film.
  1. 1990 yapımı sokuruv filmi. film babasının cenazesini gömmeye çalışan bir oğlun hikayesini anlatıyor.

    filmde ölüm basite indirgenerek anlatılıyor. rusya nın geniş coğrafyasında herhangi bir köyde , karlar altında geçiyor film.

    filmde oldukça az diyalog var ve bu çekilen sabit görüntülerle ölüm olabildiğince iyi tasvir edilmiş. cenaze için gerekli parayı denkleştiremeyen oğul babasının ölüsüyle yaşamakta ve hatta aynı yatakta uyumaktadırlar parayı denkleştirene kadar. sokurov un minimalist tavrı bu filmde de kendini gösteriyor.

    oğul babası için almak istediği beyaz tabutun kırmızı tabuttan daha pahalı olması nedeniyle kırmızı tabutu seçmekte mecbur bırakılıyor. hatta cenazenin ayağında çorap olmaması dolayısı ile cenaze görevlisi çorap istemekte oğul da bunun üzerine kendi ayağındaki delik çorabı çıkarıp babasına giydirmektedir. film böyle fakirliğin ve kimsesizliğin kol gezdiği bir ortamda geçmekte, gömülmenin bile lüks bir şey olduğunu bize göstermekte.

    filmde bulunan bütün karakterler ruhsuz, her şeyden ümidini yitirmiş kişilerdir. oğul için cenaze töreni sadece bir görev niteliğindedir.

    !---- spoiler ----!

    filmde oğul ile klinik görevlisi arasında geçen diyalog :
    klinik görevlisi : şanslısın. evrak düzenlemede hızlıyımdır. çünkü ilyiç'in bize vasiyeti olan... ...bürokrasi ile savaş hâlâ aklımda.
    oğul : hangi ilyiç?
    klinik görevlisi: zaten bir tane var: lenin.

    filmin sonunda gelen yazı ise tüm filmi özetler gibi:

    ne mutlu bizden önce ölen sevdiklerime, yakınlarımıza

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder