1. çok güzel bir haber. her gün görebildiğimiz uzay hakkında biraz daha çok bilgiye sahip oluyoruz ve bu insana tarifsiz bir heyecan veriyor.

    öncelikle bu güneş sisteminin güneşi, bizimkinden oldukça ufak. yani etrafını çok fazla ısıtamıyor. bu yüzden gezegenlerden birinin yüzeyinde su varsa, bu ufak güneşe yakın bir tane olanında olmasının çok daha olası olduğu anlamına geliyor. sudan bahsetmişken, her sistemin bizim şartlarımız açısından yaşanabilir bir bölgesi vardır. bizimkinde bu, dünya. trappist-1 sisteminde ise bu, üç tane gezegeni kapsıyor. bu da demektir ki, tam üç tane gezegende yaşamın oluşabileceği, hatta çoktan oluşmuş olabileceğini gösteren yüzey suyu bu gezegenlerde bulunabilir.

    yani neymiş, dünya boyutunda birçok gezegen ve suyun bulunabileceği de birçok gezegen varmış. 40 ışık yılı size çok uzak gelebilir, teknolojimize çok uzak gelebilir, bana da çok uzak. ancak gelecek için o kadar da uzak değil. yine de evrenin büyüklüğüne bakarsak, yukarıda bir yerlerde denildiği gibi kapı komşumuz gibi bir konumda bu sistem.

    insanlar bu keşifler için aylarını, yıllarını veriyor, benim gencim de gelmiş burada "meh" yapıyor. realist olacağım diye bokunu çıkardınız, ne denilebilir ki...

    sagan'ın da dediği gibi, "kozmos ile bağlantı kurma isteğimiz gerçeğe en derinden şekilde yansıyor, fakat bizler astrologların vaat ettikleri gibi değersiz bağlarla değil, en derin şekilde bağlıyız."

mesaj gönder