1. çok normaldir. buranın kullanıcı kitlesi bilgi içerikli yorum girmek, entelektüel birikimini bir yere yazmak isteyen insanlardan oluşuyordu.

    kiminin filmlerle arası çok iyiydi, okuyup ufuk artırıyordum.
    kiminin müzikle arası çok iyiydi, yeni müzikler keşfediyordum.
    kiminin edebiyatla arası çok iyiydi, farklı bakış açıları kazanıyordum.

    ben de en iyi bildiğim 2 alanda siteye katkı yapmaya çalışıyordum, elimden geldiğince. ve iyi derken, öyle içi boş bir "iyi" değil. bu insanların üst düzey birikimleri vardı gerçekten. hepsi gitti şimdi. öyle ya da böyle gittler.

    sonra ne oldu, sonra popüler olan her şeyin başına gelen şey oldu. aslında çok da bilgili olmayıp bilgili görünmek isteyen tipler siteyi işgal etti. kitap başlıklarına "ay okudum muhteşem kitap çok beğendim" falan yazmaya başladılar. bu mudur yani? sol kenarda tam şu an akıldan geçen şey diye başlık var. ben hayatımda böyle gereksiz bir başlık görmedim. hala daha ekşimiyor diyorsanız bilmiyorum daha ne göstermem gerekiyor.

    1950'lerde çekilen sinema filmleri zengin ve birikimli zümreye hitap ederdi. bakarsanız, o filmlerin sanatsal anlamda çok daha dolu olduğunu hissedersiniz. bugün ise recep ivedik'ler, süper kahraman filmleri, ne bileyim ucuz ucuz şeyler.

    1980'lerin başında phd'si olmayan adam internete giremezdi bile. seviye, içerik falan da ona göreydi. 2017'de geldiğimiz durum bu malum.

    en çok satan kitaplar genelde bok gibidir. çünkü çoğunluğa hitap eder. çoğunluğun da öyle çok derin manaları yakalayacak kapasitesi de isteği de yoktur.

    örnekler artırılabilir. youreads'e de olan budur. popüler olmasıyla beraber ortalama bir mekan haline geldi. ortalama bir mekan haline gelmesiyle de üst segment adamlar "neden burayla uğraşayım ki?" dedi ve gitti. tıpkı o best seller kitapları tenezzül edip alıp okumadıkları gibi. her yeni iterasyonda bunun doğal gelişimi bu şekilde. moderasyon tarafından önlem alınmazsa nereye varacağı da belli. bol bol anket ve kızlı erkekli başlık okuruz. biraz prematür bir popülerlik kazandı bir de. ekşi gibi her başlık doldurulmamıştı kaliteli içerikle.

    yine de seviyorum burayı ama quora.com varken buraya neden yazayım sorusuna cevap bulamıyorum. dolayısıyla quora'da daha fazla vakit geçirip içerik üretiyorum.

mesaj gönder