1. atatürk ilkeleri'nden birisidir. kısaca millî benlik oluşturma ve bu benliğin bilinciyle hareket etme prensibi olarak özetleyebiliriz. millî benlikten kasıt ortak ulusal değerlerdir.

    türkiye'de türkçülük, turancılık, osmanlıcılık, faşizm, ırkçılık ve devletçilik gibi başka başka kavramlarla doğrudan karıştırılır veya dolaylı olarak birlikte anılır. atatürk ilkeleri'nden bir diğeri olan devletçilik ilkesi ile karıştırılması bile bu konuda ne denli ideoloji karmaşası içersinde bulunulduğunun bir göstergesidir...

    atatürk ilkeleri tıpkı bir yapbozun parçaları gibi birbirini tamamlayan farklı farklı prensiplerdir ve burada özellikle belirtmek isterim ki, atatürk, milliyetçilik (ulusçuluk) kavramını bir ideoloji olarak değil, bir "prensip" olarak ortaya koymuştur! (bkz: ideoloji nedir? prensip nedir?)

    milliyetçilik, iktisadî, bilimsel, hukuksal, sanatsal, yazınsal, vesair hemen her alanda kendi ulusal ürünlerini ortaya koymayı ve buna önem vermeyi, sahip çıkmayı öğütler. ve burada kendi millî değerlerine sahip çıkmak, demek değildir ki başka ırklara, kültürlere ya da milletlere özgü değerleri aşağıla ya da bir kenara at.

    açıkçası işbu başlıkta daha önce yapılan yorumların birçoğunu dehşetler içersinde okudum!

mesaj gönder