1. herkes dostluğa farklı anlamlar yüklüyor. oldukça göreceli bir kavram. bana göre mümkün değil. dostluk kesinlikle aşktan daha değerli. aile'den sonra bir ya da birden fazla insana yapılmış en büyük yatırım. bunu sanal olarak düşünmek bana dostluk tanımını basitleştirmek gibi geliyor.

    insanların artık yüzyüze birşeyler paylaşmamasının bir nedeni de sosyal ağlar. sosyal ağlar gerçek hayatta yaşayacağın sosyalliğin önünde bir taş. tembeliz, cesur değiliz, belki özgüvensiziz bunlardan ötürü sosyalleşemiyoruz, ardından kendimizi sanal gerçekliğe bırakıp asosyal olarak sanal dostluklar arıyoruz. ardından insanlar çok kötü, hepsinin maskesi var diyip asosyalliğimizi meşrulaştırmaya yönelik savunma mekanizmaları geliştiriyoruz. bu cümleleri genel olarak sosyalleşmeye imkanı olduğu ve istediği halde sosyalleşmeyen insanlara yönelik.

    bir de gözlemlerim var. kuzenimin bir kuzeni var. balıkesir'in ufak bir ilçesinde yaşıyor. genç yaşta kanser atlattı. o dönem içine kapandı ve kendini kitap okumaya araştırmaya verdi. okudukça soyutlandı, soyutlandıkça okudu. kafa dengi bir arkadaşı olmadığı için sosyal ağlarla bu açığı kapattı. bi sürü arkadaşı, bi kaç tane dostu oldu.

    demem o ki bu soruya verilecek cevabı kişinin bulunduğu sosyal çevre, karakter, kişilik özellikleri belirliyor.

mesaj gönder