1. bir yazar, para kazanmak isteyen türk ve kürt arasında bu ülkede ayrım olmadığından bahsetmiş. siyaset kanalında bu başlığın biraz altında yer alan neoliberalizm başlığında şikayet edilen konu ise, neoliberalizmin insana ait her değeri pazara taşıması, paraya dönüştürmeye çalışması. bu iki çelişkili yorum aynı yazar tarafından girilmemiş. ama girilseydi de çok şaşırmazdık.

    bir kürt ile türk çalışma hayatında aynı fırsatlara sahip değil, bunu biliyoruz. ama kürt sorununu sorun haline getiren bu değil. bu bir sonuç. esas mesele, insana ait değerlerin reddiyesi. nedir insana ait değerler? insanın akrabalarıyla, komşularıyla, arkadaşlarıyla kendi kültürü içinde özgürce yaşama hakkı, bu kültürü yeniden üretme hakkı, kendi dilini özgürce konuşma hakkı, başka bir dili iradesi dışında öğrenmek zorunda kalmama hakkı.

    sen bunları ezersen, yapmayacaksın dersen, yapanı döversen, sorun olur. meseleyi ekonomik eşitliğe indirgemek faşistliktir.

    neoliberalizm ise farklılıklardan korkmaz. aksine, metalaştırabildiği ölçüde farklılıkları destekler. farklılıklar meta haline dönüştürülebilecek potansiyel kazanç kapılarıdır. uslu durdukları müddetçe kürdü de lazı da destekler.

    bu demek değildir ki, neoliberalizmden kurtuluş yolu ulus devlet potasında erimektir. hayır, üçüncü bir yol mümkündür.

mesaj gönder