• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.04)
trainspotting - danny boyle
mark renton'un edinburgh'ta yaşayan kendisi gibi eroin bağımlısı bir grup iskoç genç arkadaşı vardır. hepsi ezilmiş, yalancı, psikopat, hırsız ve uyuşturucu madde bağımlısıdırlar. kendilerine eroinle zarar verdikçe, kaçınılmaz sona yaklaşırlar ve arkadaşlıkları giderek zedelenmeye başlar. içlerinden sadece mark, bu durumdan kurtulabilecek iradeye sahiptir. ancak, yaşamayı seçip seçmeme konusunda kararsızdır.
  1. iskoç yazar irvine welsh'in aynı isimli romanından sinemaya aktarılmış ve yönetmenliğini danny boyle'ın yaptığı 1996 yılı, sinema filmidir. bir grup, dönem dinamiklerine sıkı bağlı, eroin bağımlısı gencin hayatını konu alırken bizi de bu insanların tutkularına, kararlarına ve kararsızlıklarına, sevinçlerine ve hüzünlerine; kısacası agresif yaşlarında agresif işlerle uğraşıp varoluş sorgusu ile çırpınan gençlerin hayatlarına ortak eden bir filmdir. renton ve arkadaşları, hayatın ve iskoç havasının renksizliğinde yeni bir canlılık aramış ve bu onlar için çok pahalı sonuçlara mal olmuştur. anhedonik duygu durum çok güzel bir şekilde yansıtılmış, çaresizlik gözler önüne serilmiştir. kurtulma çabaları yanıt vermeyince, renton çareyi kaçmakta bulmuş ama geçmişini silememiştir. sürpriz sonu ile şaşırtan film 20 yıl sonra ise günümüz dinamikleriyle örtüşür şekilde, yine welsh'in porno adlı romanından "trainspotting 2" adıyla beyazperdeye sunulmuştur.

    trainspotting, anlam olarak; terk edilmiş tren raylarının, adı ekip tarafından konulmuş tanımıdır ve burada toplanmaktadırlar. film; konusu, oyunculukları, müzikleri ve iskoç aksanı (oyuncuların hemen hepsi iskoç asıllıdır) ile ilgiyi toplamış ve bir kült haline gelmiştir. ayrıca yazar welsh de "mikey forrester" adlı karakter olarak filmde kendini göstermiştir.

    kapanış müziği "bornslippy" ise karizmatik bir filme, karizmatik bir son sunmuştur.

mesaj gönder