1. allah rızası için müslümanların ramazan ayı boyunca ve hatta yıl içersinde de değişik gün ve gecelerde yaptıkları bir ibadet. nasıl bir ibadet olduğunu bu coğrafyada yaşayan herkes idrak etmese bile bilir.

    her ibadette olduğu gibi oruç tutmakta da kurallar, kaideler ve müsadeler vardır. diğer dinlerde de farklı bir formda bu ibadet gerçekleştirilir.

    orucun sağlığa ve topluma fayda ve zararlarından bahsediliyor. her sene iki farklı görüşün söylem ve dedikoduları arasında yıllar geçti. sohbet hâlâ aynı.

    ibadetlerdeki en temel amaç rıza-i ilahi olmalı. kul ile allah arasında kalmalı yani. ne göstermelik nede toplum baskısıyla tutulan orucun topluma ve sağlığa faydası olduğunu sanmıyorum. ama bence müthiş bir ibadet özünde aciz ve fakir olan bir insanın haddini bildiği hassasiyetleri ölçüsünde kendisine çekidüzen verdiği bir dönem oluyor. insanlar manevi olarak daha hassas yaşamaya ve davranmaya daha fazla dikkat ediyorlar. insanlardan bir insan ol diyen dinin bu istikamette hayatımıza yön vermeye çalıştığı bir ibadet.
    esaret ve zulüm altındaki masum insanların kurtuluşuna ve hayırlara vesile olsun. herkese hayırlı ramazanlar.

mesaj gönder