• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.18)
çavdar tarlasında çocuklar - j.d. salinger
"modern zamanların başyapıtı" olarak değerlendirilen bu eser, "ahlâk dışı" ve "açık saçık" bulunduğundan abd'nin birçok tutucu bölgesinde uzun süre yasaklı kaldı. hâlâ bazı amerikan kütüphanelerinde yasaklı kalmasına rağmen, kitabın yasaklanması günümüzde ilginç bir hal almıştır: abd'de lise düzeyinde en çok yasaklanan kitap olmasına rağmen aynı zamanda en çok okutulan kitaptır.
kitap, anti-kahraman holden caulfield'ın okuldan atılmasıyla başlayan süreci holden'ın kendi ağzından anlatır. stylist.co.uk sitesi tarafından "en iyi ve en ironik 100 giriş cümlesi" listesinde romanın giriş cümlesi birinci sırada yer alırken "en iyi 101 kapanış cümlesi" listesinde on beşinci sırada yer aldı."
  1. sanırım lise 2 çağlarındaydım, ergendim ve yorgundum. büyük kuzenimden okuyabileceğim bir kitap istemiştim ve o da bana "çavdar tarlasında çocuklar" kitabını önermişti. o yaşlarda basketbol yazarlığıyla uğraştığım için kitap okumaya pek vakit bulamıyordum, cebelleşerek ve yiyerek kitabı günün birinde bitirdim.
    bitirdikten sonra epeyce araştırma yaptım. salinger'ın hayatı çok ilgimi çekmişti, diğer kitaplarını da yuttum falan. aradan yıllar geçti, birden fazla şey okudum ama hiçbiri ben de "çavdar tarlasında çocuklar" kitabının bıraktığı izi bırakamıyordu.
    kitap hakkında bir şeyler söyleyemeyeceğim çünkü bu sizin bildiğiniz o kitaplardan değil. ben de pek bir bok bilmiyorum ama farklıydı işte, oturup uzunca bunun üzerine konuşacak değilim.

    şimdi üniversite üçüncü sınıftayım, hayatımda çoğu şey yolunda gitmiyor. deniyorum ama beceremiyorum, yıllardır bu ızdırapla savaşıyorum. bugün eski hatunla yıldönümümüzdü, bunun üstüne bir şeyler karalamayı planlıyordum. ama arkadaşım beklemediğim bir anda bizim malum kitapla ilgili bir yazı attı, okudum ve ne kadar da holden'a benzediğimi gördüm.
    bu böyle ortak şeyleri kırpıp, hayran olunan karakterle aynı şeyleri taşıyorum safsatası değil, bildiğiniz holden'ın dünyada ki karşılığı benim.
    söylemeye çalıştığım şey şu;
    bu kitapta kendinizden kesinlikle bir şeyler bulacaksınız, hangi yaşınızda okursanız okuyun bir şeyleri farklı görebileceksiniz.

mesaj gönder