hrant dink

Kimdir?

hrant dink (ermenice: հրանդ տինք, 15 eylül 1954, malatya - 19 ocak 2007, istanbul), türkiye ermenisi gazeteci. 19 ocak 2007 tarihinde saat 15:00 sıralarında, genel yayın yönetmeni olduğu agos gazetesinin şişli halaskârgazi caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı neticesinde hayatını kaybetti.

hrant dink, 1954 yılında malatya’da dünyaya geldi. babası sivas'ın gürün ilçesinde, annesi gülvart ise sivas'ın kangal ilçesinde doğup büyümüştü. anne ve babası 1961 yılında istanbul'a taşınmalarının ardından boşandı. hrant ve iki kardeşi gedikpaşa’daki ermeni yetimhanesi'ne yerleştirildi.

dink bu sırada türkiye'de gelişmekte olan sol siyasetten etkilendi ve türkiye komünist partisi / marksist-leninist çizgisinde siyaset yapmaya başladı. o yıllarda, örgüt ile ermeni cemaatinin ilişkilendirilmesini önlemek amacıyla ismini mahkeme kararı ile fırat olarak değiştirdi.

liseyi bitirdikten sonra istanbul üniversitesi fen fakültesi'nde zooloji eğitimi aldı. bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri rakel ile evlendi.

kardeşleriyle birlikte açtığı yayınevi ve kırtasiye işlerini sürdürürken, eşi rakel’le kendileri gibi anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği tuzla ermeni çocuk kampı’nı yönetmeye başladı. açılışından 21 yıl sonra kampa devlet el koydu.

hrant dink 19 ocak 2007'de şişli'de halâskârgazi caddesi üzerindeki agos gazetesi'nin çıkışında, 14:54'de yakın mesafeden yapılan üç el silah atışıyla öldürüldü. türkiye'de 1909 yılından bu yana, suikast sonucu öldürülen 62. gazeteci oldu. cenaze töreni yüzbinlerce kişinin katılımıyla yapıldı.
  1. Suikastten günümüze genel olarak başlıklar halinde derlenmiş dava süreci:

    "...

    7 temmuz 2008’de davanın sanıklarından, azmettiricilik suçundan tutuklanan yasin hayal’in eniştesi coşkun iğci, mahkemede verdiği ifadesinde, “dink’in öldürüleceğine dair bilgiyi jandarma istihbarat’a verdiğini”söyledi.

    2010'da, dava devam ederken dink ailesi avukatları avrupa insan hakları mahkemesi’ne başvurdu. aihm 10 şubat’ta kararını açıkladı. türkiye’yi mahkum eden aihm’in mahkumiyet kararında, “kamu görevlilerine ilişkin etkin soruşturma yapılmadığı” ve “dink için koruma kararının çıkarılmış olması gerektiği” belirtiliyordu.

    17 ocak 2012 günü mahkeme kararı açıklandı, “örgüt yoktur” denildi.

    12 kasım 2012’de dink ailesi avukatları anayasa mahkemesi’ne başvuruda bulundu. iki yıl sonra, 17 temmuz 2014’te anayasa mahkemesi dink cinayeti davasında ihlal kararı verdi.

    ...
    "

    Tamamı için;

    Kafası karışanlara : hrant dink davası

mesaj gönder