1. sevgili youreads, ben bu yorumu yazmaya başladığımda dolar 5.43 idi, güncelliğini yitirmemesi için hızlıca yazmaya çalışacağım.

    türkiye için mayıstan bu yana konuşulan, o günlerde daha uzak bir ihtimal olarak görülen, ancak bugün olasılık dışında tutulamayan risklerden biri de "sudden stop" yani "ani duruş". kısaca, dış finansman akışının tamamen durması ve hatta net sermaye kaçışının olması. bugüne kadar yaşanan daralma bu düzeyde değil. ancak korku bu yönde, ki mayıs 2018'de tayyip erdoğan'ın apar topar gittiği ingiltere gezisi de geçen gün abd'ye giden heyet de bu çerçevede değerlendirilebilir. ziyaretlerin olumsuz olduğunu kurdaki değişimlerden görüyoruz.

    ani duruş olursa ne olur? venezuela örneğini vermiş bugün bir ekonomist: şubat 2016'da 1 dolar 6.3 venezuela bolivarıydı. şu anda 1 dolar 206,985 bolivar. yani hiperenflasyon. maaşınızdan arttırdıklarınızı dolara yatırıp yatırmamanızın da kurtuluş olamayacağı bir dönem. türkiye için bu olasılığın olmaması için bir neden görünmüyor. ama...

    türkiye'de bankacılık sisteminin batması avrupa bankacılığını da mutlaka etkileyecektir. yani türkiye için böyle bir senaryo küresel kapitalizmin de işine gelecek bir durum değil. ancak bu fiiliyatta elbette medet umulacak bir çıkış yolu değil. gidişat vahim.
    mesut

mesaj gönder