• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
son cellat - şahin gök
filmde, ülkenin askeri cunta ile yönetildiği bir dönemde hapse atılan savcı yusuf (atilla saral) ile cinayetle yargılanan cahil bir köylünün, arabacı cabbar’ın (kadir inanır) arasında kurulan dostluğun çerçevesinde karanlık bir dönemde geçen insanlık acıları, idam edenlerle idam edilenlerin dramı anlatılıyor.
  1. Macit koper'in gerçek bir celladın hayat hikayesinden uyarladığı film. Uyarlamanın yapıldığı kitap piyasada bulunmuyor, ancak şöyle bir özeti yayınlanmış:
    . Elbette film direkt cellat Abdurrahman'ın öyküsü değil, birçok konu kurmaca.

    !---- spoiler ----!

    * film Amasya'da çekilmesine rağmen gerçek cellat Afyonlu, keza Afyon ve Akşehir cezaevlerindeki infazlarda görev aldığı biliniyor.

    * Filmde cellat Bayram'ı koruyup kollayan ama eninde sonunda bayram'ın asmak zorunda kaldığı idamlık, Yusuf adında işlemediği suçlardan hüküm giymiş bir savcı. Gerçekteki idamlık abiyse Halil Fevzi Uyguntürk isimli biri. 29 Aralık 1982'de adi bir cinayetten (kaçırmaya yeltendiği kızı ve kurtarmaya çalışan birkaç kişiyi vurmuş) idam cezası almış. Elbette savcı falan da değil.

    * Film herhalde "12 Eylül filmi solcular olmadan olmaz" diye siyasi koğuşu vs eklemiş. Gerçek cellat Abdurrahman'ınsa solcuları asmak şöyle dursun gördüğünü bile sanmam, o dönemde Afyon ve Akşehir cezaevlerinde asılanların hepsi adi katiller. bu konuda şu siteye göz atılabilir.

    * savcı Yusuf, solcu oğlunu durdurmak için sokağa çıkıyor, baba oğul tartışırlarken jandarmalar basıyor, çatışmada çocuk ve bir er vurulurken cinayet Yusuf'a kalıyor... Erdal eren'in asılmasına gönderme yapılmış, ama Erdal eren'in yakalattığı bir silah vardı. Yusuf ise silahsız, önce cinayet silahını sorgulayıp öyle mahkeme kurmak gerekmez mi? Bu da iyi bir kurgu...

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder