• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
ağıt - yılmaz güney
çobanoğlu (yılmaz güney); heyelan yüzünden terk edilmiş bir köyde yaşayan küçük bir kaçakçı çetesinin başıdır. adamları mehmet emin, sivaslı, karga ve bekir'le beraber aşağıdaki yeni köyde oturan komisyoncu ramazan'ın (bilal inci) getirdiği işleri yaparlar.

bir gün sevkiyat sırasında rakip bir eşkıya grubu çobanoğlu'nu pusuya düşürür. pusuyu atlatan çobanoğlu derhal ramazan'dan hesap sorar. ramazan suçu yardımcısı sarı veli'ye atarak çobanoğlu'nun köy meydanında onu vurmasını sağlar. daha sonra da onu jandarma komutanına ihbar eder. tehlikeli bir iş olan kaçak aracılığından bıkarak muhbirlikten para kazanmak istemektedir. bu arada bir tesadüf çatışmasında çobanoğlu ağır yaralanır. çete; okuyup doktor çıkarak köyüne dönen, köylülerin de ezdiği genç doktoru (şermin hürmeriç) sığınağa getirerek çobanoğlu'nu tedavi ettirir. çobanoğlu, hayatında ilk defa insan muamelesi görmüş ve bu kızdan etkilenmiştir...
  1. Zahit bizi tan eyleme deyişinin sinemada duyulduğu ilk film. Filmin gravür jeneriğinde ana tema müziği olarak enstrümantal duyulan deyişin sözleriyse filmde ayrı bir sahnede geçer. !---- spoiler ----!

    doktor hanım, yaralı Çobanoğlu'nu tedavi ederken reislerinin iniltilerini bastırmak ve güç vermek için kaçakçılar koro halinde deyişi okurlar. Sanıyorum "sayılmayız parmağ ile/tükenmeyiz kırmağ ile" dizelerinin anlamı sebebiyle kullanılmış. Ayrıca o yıllarda solcular arasında da deyişin yaygınca okunduğunu duymuştum, hatırla sevgili'de bile kullanılmıştı.

    37:23'ten itibaren türkü dinlenebilir.

    !---- spoiler ----!

    ayrıca gencecik bir atilla olgaç ta filmde Çobanoğlu'nun adamları arasında görülebilir.

mesaj gönder