1. öncelikle işitme engelli insanların bir iç sesi yoktur. bu konuya (bkz: dilin gelişimi ve insan evrimine etkisi) başlığında detaylı bir şekilde değindim. işaret dili bu insanların iç sesi oluyor ve bu yüzden işitme engelli kişilerin iyi bir eğitim almaları çok önemli.

    bir de herhangi bir işitme engeli olmadığı halde iç sesi olmayan insanlar var. daha doğrusu iddia ediyorlar. beyinlerine giremediğimiz için asla gerçeği bilemeyeceğiz. nörologlar test yapsalar, beyinlerinin hangi bölgesi aktif acaba diye inceleseler?

    işitme engelli kişilerde yapılan testlerde beynin broca ve wernicke alanının aktif olduğu tespit edilmiş mesela. görsele dayalı bir iletişim metodu gibi gözükse de, konuşma diliyle beyinde aynı bölgeyi aktifleştiriyorlar, yani beynin sol lobunu.

    işitme engeli olmadığı halde iç sesi olmayan insanlar iç seslerinin görsel olarak canlandığını söylüyorlar. beyinlerinde test yapsak, sadece sağ lobun aktifleştiğini görsek, deneğin test sırasında beyninde gerçekten görsel bir aktivite olduğundan emin olabilirdik. fakat bir insan acaba eeg testini manipüle edebilir mi? -beynimde görsel bir aktivite var ama iç sesimin görselliğe bürünmüş hali olduğunu kesin olarak bilemezsiniz.

    bu konuya daha detaylı bir şekilde değineceğim, hatta başlık bile hazır -iç sessizlik, ne ka yaratıcı dimi:)

mesaj gönder