1. uretilmis hic bir gorsel-isitsel "sey"'in farazi kurallarla baski altina alinmamasi gerektigini kafaya vura vura anlatan bir servis-eklenti bu projelerden biri olabilir. hele ki "toplumsal ahlak kurallari" gibi tamamen donemsel ve siyasi bir alginin uzerinden kisitlamalar uretmek ya da bunu savunmak en hafif ifadeyle ahmaklik olur.

    kim demis sisddetin kotu, yikici oldugunu? sistem, siddet tu-ka-ka der, diger yandan bi bakarsin bazen bir park'i yok olmaktan kurtarir, bazen toplumlari, bazen de devletler kurar. siddet, orgutlenmeye baslamasindan nihayetine kavusana kadar cok az savunani olur. cok sonradan savunanlari, hakli bulanlari ilk gunkunden cok daha fazla olur.

    "bel alti"'nda bahsedilen bel, yani "aa! o kadar da mahrem yerler/seyler konusulmasin"'daki bel bile farazidir. toplumlardan topluma degisebilecegi gibi ayni toplum icindeki farkli cografyalara gore bile degisiklik gosterir. seriat'in hukum surduru gerlerde "bel" boylu boyunca. buralarda bir boynun uzunlugunun ne kadar cekici olabilecegi, ciplak omuza dokulen saclarin guzelligi gibi bir seyden bahsedilmesi toplumsal ahlaka aykiriyken batiya gittiginde bel kavrami belirsizlesiyor. e orasi seriat'ci, onlar cok muhafazakar. o kadar olmaz. e batidakiler de ahlaksizlik! seviyesinde rahatlar, onlar kadar da olmaz. yani? ya ahlak benden sorulur, bir sey ureteceginiz zaman bana soracaksiniz, en dogrusunu ben biliyorum diyosun ya da ne dediginden haberin yok.

    bir uretim ya da paylasim icin "sacma sapan / kaliteli-kalitesiz" turunde nihayi degerlendirmeler yapilabileceginin dusunulmesindeki carpiklik hic girilesi bi konu bile degil.

    youreads henuz bir "kultur agi" olmadigi gibi mukemmel bir kultur agi olmaya oldukca uzakda simdilik. henuz, icerigi insa oluyor gorulecegi uzere. kitap-muzik-film urunlerine ait sayfa acmak bir siteyi kultur agi yapmaz, duzenli bir listeleme sitesi yapar. eger kultur agi-sitesinden anlasilan bu ise imdb.com kultur ve sanat uzerine otorite olurdu. belki boyle algilayanlar da olabilir, ama gercek oyle degil.

    peki nasil kultur sitesi olacak burasi? ne zaman bir filme ait baslik altinda, filmin icerigine dair ve yayimcinin film tanitiminda bahsetmedigi seylerden konusulup, tartismalar cikacak, dogrular ile yanlislar, ahlak kurallarini dusunmeden, yer yer siddetli bel alti vuruslarindan da cekinmeyen tartismalar ciktiginda. hatta yer gelecek bu kadar olay sadece bir film sahnesi ile ilgili, belki bir replik, belki de bir sarki misrasi icin olacak. eger bir "kultur agi" olacaksa burasi, su an jenerigi izliyoruz. yargilar degisir, bazen uretimin yolunu acar bazen de kapar. yargilar degisirken uretilen kalir. yargilamaya degil uretmeye ve bakin.
    alkol

mesaj gönder