• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.26)
the lobster - yorgos lanthimos
çok da uzak olmayan bir gelecekten ilginç bir distopya öyküsü anlatıyor bize the lobster. yalnız kalmış, ilişkisi olmaya insanların tutuklandığı, alternatif bir gelecekte geçen öyküde, bekar insanlar korkunç bir otele yerleştirildikten 45 gün sonra, kendileriyle eşleşen kişiyle ilişkiye başlamak zorunda kalıyorlar. eğer ki ilişkilerinde başarıyı yakalayamazlarsa, ölümün kol gezdiği bir ormana sürgüne gönderiliyorlar.

dogtooth ile dikkatle üzerine çeken yetenekli yunan asıllı yönetmen yorgos lanthimos'un kamera arkasına geçtiği film, alışılmışın oldukça dışında, ilginç bir distopya öyküsü sunuyor izleyiciye. başrollerini colin farrell, ben whishaw, rachel weisz ve lea seydoux gibisi isimlerin paylaştığı film; distopya meraklılarının ilgisini çekecek gibi görünüyor!
  1. 2015 yapımı film, 2015 cannes film festivalinde jury prize, palm dog - jury prize, queer palm - special mention olmak üzere 3 ödül kazanmıştır.

    benim bu filmi yorumlamaya dilim yetmeyecek!

    otoriteye mutlak boyun eğen, kişisel düşünce, duygu ve güdülerini yitirmiş birey dünyası, yönetenlerin insanlığı getirebileceği son nokta, insan doğası ve iktidar konusunu en çarpıcı ve sarsıcı şekilde işleyen müthiş senaryo ve kurgu yetmemiş, bol simgelerle süslenmiş çekimleri, kostümleri ve sahnelere uyumlu müziği ile adeta insana sinemasal sarhoşluk yaşatmıştır.

    yorgos müthiş yaratıcılığı ve dehasını kullanmaktan çekinmemiş, içinden 3-5 film doğuracak bir senaryoyu bir filmde harcayarak konu sıkıntısı çeken sinema dünyasına da tokat gibi cevap vermiştir.

    yorgos’un bugüne kadar yaptığı filmlerin hiçbirinin birbirine benzemeyişi ve hepsinin en uç konularda dolanışı onun benzersiz bir yetenek olduğunu göstermektedir.

    filmin absürdlüğü ile colin farrell’in ses tonu ve donuk bakışları mükemmel bir uyum sağlamış.

    bu kara komedide de cinsellik yine tepkisiz, yine hissiz, yine hayvani.

    espriler ince işlenmiş.

    özellikle yavaş çekim av sahnesi ve müziği büyüleyici.

    !---- spoiler ----!

    ‘’- hayvan olmadan önce son dileğiniz nedir? yalnız öyle bir dilekte bulunun ki bu hayvan olduğunuzda yapamayacaklarınızdan olsun.
    - stand by me filmini izlemek istiyorum.’’

    !---- spoiler ----!

    diyerek de rob reiner’a selam çakmıştır.

mesaj gönder