• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.05)
benim hüzünlü orospularım - gabriel garcia marquez
bu kitapta 90 yaşındaki bir adamla 14 yaşında bir yeniyetmenin ilişkisini anlatıyor marquez.
"doksanıncı yaşımda, kendime bakire bir yeniyetmeyle çılgınca bir aşk gecesi armağan etmek istedim. aklıma rosa cabarcas geldi, hani şu gizli genelevinde eline bir yenilik geçtiğinde hatırlı müşterilerine haber veren kadın. daha önce öyle şeylere ya da onun baştan çıkarıcı müstehcen önerilerinin hiçbirine asla kapılmamıştım ama benim ilke sahibi biri olduğuma hiç inanmazdı o. ahlâk da bir zaman sorunudur, derdi, yüzünde hınzır bir gülümsemeyle, görürsün bak."
  1. kitapları ağır ağır okumayı seven bir kişi olarak elime aldığım gibi bitirdiğim nadir kitaplardan biri. birkaç saatte bitmesinin nedeni kitabın kısalığından ziyade son yüzyılın büyük anlatıcısı gabriel garcia marquez'in insanı alıp götürmesidir.

    yalnızlık yahut yaşlanmayı anlama durumlarının muhteşem anlatılışından bahsetmeyeceğim, fakat ikinci bölümün son paragrafında şöyle bir cümle var ki, marquez'e iman ettirir: "geminin biri kederli bir veda çığlığı attı; yaşanabilecekken yaşanmamış tüm aşkların sıkıntısını bir gordion düğümü gibi hissettim gırtlağımda." bu paragrafın ardından başlayan üçüncü bölümün ilk cümlesi: "adı neydi acaba?"

    kitabı okurken bu ihtiyarla umutlandık, yaşlandık, sevdalandık, kıskandık, ölümü bekledik ve yine umutlandık.

mesaj gönder