jean-christophe grange

Kimdir?

fransız yazar jean-christophe grangé 15 temmuz 1961’de paris’te doğdu. serbest gazeteci olarak çeşitli haber ajansları ve gazeteler için çalıştı.
leyleklerin uçuşu adlı ilk romanı 1994'te yayımlandı. bu kitap fransa'da 450.000 adet sattı ve sekiz bölümlük bir tv dizisi haline getirildi.
yazarın ikinci eseri türkiye baskısını şubat 2001'de yapan ve 20 dile çevrilen kızıl nehirler'di. roman beyazperdeye taşındığında yönetmen koltuğunda mathieu kassovitz, başrollerde ise jean reno ve vincent cassel yer aldı.

grangé'ın üçüncü romanı taş meclisi, eylül 2000'de piyasaya çıktı ve fransa'da kısa sürede 150.000 adet sattı. türkiye'de ağustos 2001'de yayımlandı. 2006 yılında stéphane cabel ve guillaume nicloux tarafından senaryolaştırılan kitap, guillaume nicloux yönetiminde sinemaya uyarlandı. filmin oyuncu kadrosunda monica bellucci, catherine deneuve, moritz bleibtreu, sami bouajila, elsa zylberstein, nicolas thau, tubtchine bayaertu, laurent grévill gibi güçlü isimler yer aldı.
2001 yılında vizyonda yer bulan vidocq filminin senaryosunu pitof ile birlikte yazdı.
2003 yılında kurtlar imparatorluğu'nu yayımladı. eser 2005 yılında chris nohan'ın yönetmenliğinde beyazperdeye aktarıldı. kurtlar imparatorluğu'nda jean reno'nun yanı sıra emre kınay da yer aldı. kitabın türkiye baskısı temmuz 2003'te yapıldı.

grangé'ın bir yıl gibi kısa bir sürede kaleme aldığı siyah kan ise mayıs 2005'te yaptığı ilk baskısı ile raflardaki yerini aldı.

yazarın 2007 yılında yayımlanan eseri şeytan yemini türkiye'de ilk baskısını ağustos 2007'de yaptı.
sonraki kitabı koloni, ağustos 2009'da türkiye'de satışa çıktı.
bir sonraki kitabı ölü ruhlar ormanı, 2010 yılında türk okuyucularıyla buluştu.
2011 yılında çıkan ve türkiye'de de 2012 yazında satışa çıkmış olan le passager(sisle gelen yolcu)isimli eserdir.
yazarın son kitabı kaïken (2012) yılında çıkmış ve kaïken ismiyle 2013 yılında türk okurlarla buluşmuştur.
bunların yanı sıra yazarın zener'in laneti isimli bir çizgi roman çalışması da bulunmaktadır.
  1. polisiye sevmeyen bana bile romanlarını okutan muhteşem yazar. polisiye türünü farklılığın az olmasından dolayı pek sevmem ancak grange öyle bir yazıyor ki okumamak ayıpmış gibi hissediyorum. aslında sadece polisiyeyi değil de polisiye ve gerilimi harmanlayıp ortaya çıkarıyor eserlerini. belkide bu kadar çok sevmemin nedeni gerilimi ustaca ve yerinde kullanması. kitaplarda gerilim ögesini kullanmanın zorluğu ortadadır, ne kadar iyi yazarsanız yazın hiçbir şey film ya da dizi kadar germez bana göre. grange resmen bu iddiamı çürütmek için yazıyor. şeytan yemini adlı romanını korkudan okuyamadığımı bilirim.
    polisiye yönü de en az gerilim yönü kadar iyidir. kendisini diğer yazarlardan ayıran en önemli özelliği ise iyi bir araştırmacı olması. kitaplarında farklı kültürleri inanılmaz iyi aktarır, bu yüzden biraz yavaş yazıyor galiba.
    yeni kitabını merakla bekliyoruz.

mesaj gönder