1. çoğu kişinin "hiç bir yazısı yoktur" diye entry girmesi ile akıllarda oluşan " neden hiç bir yazısı,eseri yok?" sorusuna cevap getirmek istediğim yunanlı filozoftur.
    hiç bir yazısı yoktur çünkü onu gerçek bir filozof yapan durum budur. onun anlayışında gerçek bilgi episteme bilgisidir. bu da yazıyla değil birlikte bilgiye ulaşma çabasıyla olur. episteme bilgiye ulaşmaktaki inancı onu bir eser bırakmamaya itmiştir. o dönemde sofistlere karşı sokrates ve onun öğrencisi platon gibi kişiler tarafından açılmış savaş, aslında bilgiyi parayla satan(günümüzde olduğu gibi) ve çok şey bildiğini zanneden sofistlerin hiç bir şey bilmediklerini gösterme üzerineydi. onların anlayışında yazıya dökülen, satılan, satın alınan bilgi( günümüzde ki sistem gibi) gerçek bilgi değildir. bu tür bir bilgi "episteme" değil "malumat"tır. dolayısıyla eğer sokrates bir eser yazsaydı, bıraksaydı, savaş açtığı sofistler gibi kendisi de bir sofist durumuna düşecekti. bu yüzdendir ki herhangi bir eseri yoktur.

    fakat ne acıdır ki bugün, onun ağzından çıkan, platon tarafından yazıya dökülmüş sözler, kitaplar halinde parayla satılmaktadır. onun savaş açtığı sistem bir nevi onun sözlerini kullanarak rant sağlamaktadır

mesaj gönder