1. gerilla savaşı ile terörizm birbirinden bağımsız kavramdır. gerilla savaşı yürütenlerin teröre yönelmeleri için mantıklı hiçbir neden yoktur. burada, sivil halkın desteği istendiğine göre gerilla savaşı yürütenler açısından sivil halka saldırmak -en hafif ifadeyle- ahmaklıktır.

    gerilla savaşı, zaman zaman düzenli ordular tarafından da kullanılır. buna tipik örnek, 2.dünya savaşı sırasında sovyet savunmasıdır. sovyet birlikleri düzenli ordu yapısından sıyrılarak gerilla tipi birlikler oluşturmuş ve düşmanın hava ikmal üslerine, demiryolu hatlarına, kara ikmal birliklerine, hatta zaman zaman piyadelerine anlık baskınlar düzenleyerek yıpratma çabalarına hız vermişlerdir. bir yandan da sivil halkın ve kıymetli varlıkların nazilerin önünden kaçırılmasına önayak olarak düzenli ordu yapısından kurtulmuşlardır.

    burada iki -resmi veya gayriresmi- taraf arasında bir savaş varken iki tarafın da birbirine zarar vermek için her tür sızma, sabotaj vb. yöntemi kullanması savaş töresinin içindedir. fakat gerilla savaşının ve gerilla taktiklerinin kullanımı hastanelerin, ibadet yerlerinin, sivillerin yoğun olarak bulunduğu mekanların hedef alınmasını haklı göstermez.

    bu hangi tip savaş olursa olsun, açıkça savaş suçudur.

    tıpkı devletin bebekleri ve çocukları hedef almasının yanlış olduğu gibi.

mesaj gönder