1. şu an bilgisayarda ubuntu 14.04 kurulu olmasına rağmen (16.04'ü bekliyorum) kısa açıklamalarla daha önce kullandığım dağıtımlardan aklıma gelenleri de yazayım (ankete katıldım bari bilgi vereyim):

    linux mint: ubuntu tabanlı olduğundan onda işleyen programlar bunda da işliyor ve kullanımı ubuntu'ya göre biraz daha kolay (en azından eskiden daha kolaydı). yine de ubuntu'nun görünümü daha fazla hoşuma gittiğinden çok uzun süre kullanmadım.

    kubuntu: ubuntu'nın kde masaüstü ortamı kullananı. kullandığım dönemlerde sürekli sorun çıkardı. kimseye tavsiye etmedim; etmem de.

    mandriva: yine kde tabanlı bir dağıtım. program çeşitliliği ubuntu'dan daha az. 2011 yılından sonra yeni sürümü çıkmadı zaten.

    pardus: tübitak tarafından geliştirilip son sürümü 2013 yılında çıkan dağıtım. belki de kde'yi en güzel kullanan dağıtımlardan biri olmasına rağmen program sayısı çok azdı. program sayısı artsa gideri vardı halbuki.

    elementary os: görünüşü en güzel dağıtımlardan biri. neden sildiğimi hatırlamıyorum. kendime not: tekrar denenecek.

    lubuntu: ubuntu'nun lxde'lisi. hafif, en eski bilgisayarlarda ya da laptop'larda bile çok rahat çalışan püfür püfür bir dağıtım.

    opensuse: uzun zaman önce kullanmıştım. klasik kde problemleri olması ve paket sistemi yüzünden bırakmıştım. son versiyonları iyi diyorlar, tekrar denemek lazım.

    debian: ubuntu'nun babası. en son kurmayı denediğimde kurulum aşaması bile zorlamıştı (internete bağlanmadı vs). günlük kullanıcı için pek uygun değil gibi. zaten bir ara "ubuntu, debian'ın insanlar için yapılmış versiyonu" gibi bir geyik vardı.

mesaj gönder