• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.75)
suffragette - sarah gavron
1900'lerin başında, ingiltere'de kadınlar oy hakkı için zorlu bir mücadele veriyor ve seslerini dünyaya duyurmaya çalışıyor. bir çamaşırhanede oldukça kötü şartlar altında çalışan maud'un eylem yapan süfrajetlerin arasında kalması ve sonrasında mücadeleye dahil olmasına tanık oluyoruz.
  1. şu sıralar başka sinema'da izlenebilecek 2015 yapımı filmde maud karakterini carey mulligan, kimyager edith'i helena bonham carter, süfrajetlerin lideri pankhurst'ı ise meryl streep (kendisi çok kısa görünüyor) canlandırıyor.
    sinematografik açıdan çok başarılı olmadığını söyleyebilirim, öyle bir derdi de yok sanki. karakter odaklı bir film değil dolayısıyla karakterleri fazla tanıyamıyoruz. onun yerine asıl odaklanmak istediği konuya, kadınların mücadelesine odaklanmış ve bunu oldukça başarılı yapmış. izleyen her kadının derinden etkileneceğine eminim. bugün sahip olduğumuz hakları geçmişte büyük acılar çekmiş kadınlara borçlu olduğumuzu hatırlatması açısından izlenmesi ve izlettirilmesi gereken bir film.

    !---- spoiler ----!

    !---- spoiler ----!

    özellikle hükümetin ve polislerin kadınlara uyguladığı mücadeleyi yok sayma, küçümseme ve şiddet politikası, çamaşırhanede olanlar ve bunların görmezden gelinmesi, maud'un kocasının tavırları izlerken sinir krizlerine sebep olabilir.
    finalinde ise emily davison'ın cenazesinde çekilmiş görüntülere geçiş oldukça etkileyiciydi.

    !---- spoiler ----!

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder