1. milliyetçilerin kafatasına, sosyalistlerin beyin e hitap etmesinden dolayı olabilir.
    milliyetçilik ırksal, sosyalistlik evrensel bu yüzden de olabilir.
    daha çok örnek verilebilir bu konuda. ama kısacası ikisine beyinde başlıyor. düşünürsen sosyalist, düşünmezsen milliyetçi olabilirsin. evet yapabilirsin bunu.
    dakk
  2. basit mantık, sosyalistler konuşurken ortak dilden konusabilirsler, insan hakları, evrensellik, barış vs.
    ancak milliyetçilerde şöyle bi durum olur: bizim milletimiz daha iyi , hayır bizimkiler daha iyi diye kavga çıkar.
  3. milliyetçilik "millet" kavramı ile alakalı bir durum olduğundan aynı milletten milliyetçilerin anlaşması kadar doğal bir şey yoktur. aynı şekilde farklı milletlerden milliyetçilerin anlaşamaması kadar normal bir şeyde yoktur. fakat sosyalizmin gözettiği niteliklere her milletten insan sahip olduğundan anlaşmaları normaldir.
  4. akıllara "bütün dünya solcu olursa herkes yaşar, bütün dünya sağcı olursa herkes ölür" sözünü getirmiştir.
  5. katılmadığım önerme.

    yahu sosyalizm evrensel evet. insan hakları, bilimsel eğitim gibi çok temel konularda birleşiyorlar evet ama hangi sosyalist hangi sosyalistle anlaşmış gözünüzü seveyim. sadece türkiye'deki maksist/sosyalist fraksiyon sayısı oldu septilyon hala diyorsunuz ki solcular birbiriyle anlaşır.

    solcunun solcuya yapıştırdığı etiketi kim kime yapıştırıyor? ne revizyonistliği kalıyor troçkistlerin ne oportünistliği. tkpml'lilerin ne goşistliği kalıyor ne kompradorluğu.

    şimdi diyeceksiniz solcular bu kadar bölünüyor çünkü biz düşünüyoruz, okuyoruz, olaylar üzerine kuramlar geliştiriyoruz ve bütün bunlar üzerine fikir ayrılıkları oluşuyor. eyvallah bende katılıyorum buna ama bu anlaşamadığımız gerçeğini değiştirmiyor.
  6. hitler - sscb ittifakına bakacak olursak sosyalistlerle faşistler de anlaşıyor diyebiliriz. saçma önerme.
  7. daha bir marjinal yanıt vermek için cebelleşmeye gerek yok. ben sosyalistler için her şey güllük gülistanlık demedim; tabiiki de sol kendi içinde bölünmüştür. değindiğim nokta farklı.

    hitler sscb ittifakı denmiş. buna güldüm ve gerçekten güzel bir trolleme sanırsam.

    sosyalist enternasyonal diye bir gerçek vardır. milliyetçi enternasyonal var mıdır?
    engel