1. ülkede hukuk bu durumdayken geri gelmemesi gereken.
  2. yaşayanların çoğu, ölümü hakeder. ölenlerin bazıları ise, yaşamı…ölüm ve yargı dağıtmak için
    fazla aceleci olma.

    idam cezasi hakkinda ne zaman konusulsa veya tartisilsa aklima gandalf'in bu repligi geliyor. sokaktaki insanlar olum dagitmakta fazla aceleciler suan.
  3. en korkunç cezadır kesinlikle. ceza verilen adam ileride bir gün aklanabilir ama idam bunun önünü direkt kapatmaktır. ki demokrasi için savaş verdiğini söyleyenlerin "idam isteriz" diye bağırması da büyük ironidir.

    kurtuluş savaşı zamanında bile vatan hainlerinin direkt idam edilmemesi, mahkemeler tarafından yargılanarak cezasının belirlenmesi kararı alınmıştır. ki bugün bu darbenin gerçek olup olmadığı bile belirsizken direkt idam cezası istemek insanlığa sığmaz harekettir.

    ayrıca idam hiçbir zaman çözüm olmamıştır. menderes'i astılar ne fark etti? aynı görüşteki insanlar yine başa geçti. deniz'i astılar noldu? olan gencecik hayatlara oldu.

    asker kafası kesecek kadar kana susamış bir halk tarafından istenildiği düşünüldüğünde, neden uygulanmaması gerektiği de anlaşılıyor. her şeyi çok basit görüyor insanlar. maalesef.
    jimi
  4. dünyada her yıl binlerce kişi bu cezaya mahkum olmakta. iğne, gaz ile boğma, elektrik verme, asma, kurşuna dizme gibi yollarla uygulanmakta. türkiye'de bugüne kadar sadece kurşuna dizme ve asma yöntemleri uygulanmış,

    türkiye'de bugüne kadar(1984 sonrası zaten yok) istiklal mahkemeleri hariç 712 kişi idam edilmiş.

    milletvekilleri için de durum hiç aydınlık değil 16 milletvekili idam edilmiş 1920 sonrasında. bunlardan 11'i istiklal mahkemesi tarafından idam edilmiş. son 3 ise adnan menderes, hasan polatkan ve fatin rüştü zorlu...
  5. suçsuz olduğu anlaşılıp pardon diye geri salınmaları ortadan kaldıracak bir infaz türü.
  6. her şey olup bittikten sonra kişinin masum olduğu anlaşılırsa ne olacak? sorusunun cevabından dolayı olmaması gerekendir.
  7. öldürmenin, bizim gibi bir ülkede öldürmenin, ölmenin dahada kolaylaştırılması için başlıca yöntem, adeta kampanya.
  8. suçluyu idam cezası ile ortadan kaldırdık diyelim, peki cezayı kim çekecek? yani suçlunun yaşamına son vererek, işlediği suçun cezasını çekmesini engellemiş olmuyor muyuz...öte yandan ölümün bir ceza olup olmadığına nasıl emin olabiliriz ki, ölmek çok güzel bir şey de olabilir. bildiğimiz dünyada cezalandırmak daha mantıklı sanırım.
    nyks
  9. ideoloji kurbanı insanlar olacağı için çekindiğim önermedir. ancak insan tanımına aykırı tecavüzcü , teröristler için de elzem cezadır.
  10. teröristlere ve tecavüzcülere haktır. öteki suçlar için yaşatarak uslandırma taktiği daha adil olabilir.