1. belki benim gibi okuduğu kitapları tekrar okumayı seven biridir geri getirmeyen kişilere kızanlar sonuna kadar hak veriyorum. edebi eserler, kaliteli eserler her okunuşta farklı tat veren şeyler değil mi? yaşımıza, yaşadıklarımıza bağlı değil mi verdiği tat? hâl böyle olunca insan kızıyor ben neden gidip aynı kitabı tekrar alayım belki aklıma bir sayfasındaki cümle geldi tekrar okumak isterim. neden zaten bende olması gereken şeyi tekrar satın alayım? zaten ülkemizde kitapların fiyatları pahalı. kitap almak lüks sayılır dereceye geldi. ödünç aldığınız kitapları geri getirin pahalı şeyler bunlar.
  2. kitabı isteyen sıradan bir arkadaş ise geçiştirilebilir yahut açıkça "ben ödünç kitap vermiyorum" denilebilir. fakat isteyen kişi yakın akrabanız ise çok meşakkatli oluyor. benden bir kitabımı isteyen kuzenime kitabı şu an kendimin okuduğunu, bitirince vereceğimi söyledim. daha sonra gidip aynısından bir tane de kuzenim için satın alıp ona hediye ederek olası kırgınlıkların önüne geçmişliğim vardır. nasıl olsa ailemde ciddi manada kitap okuyan tek kuzenim de kendisi olduğu için ekstradan verdiğim para çok da koymadı bana. ama düşünsenize 4 - 5 kuzenin de kitap istediğini o zaman benim bu yöntem de çöküyor aşlfdsgnadfg
  3. ilkokul hocam odunc aldigi siir kitabini geri vermemisti.
    sinir bozucu bir durumdur hele de o kitabi cok seviyorsaniz.
  4. eğer samimi olduğum birisiyse kitabımı istediği zaman direk "tamam olur, 20 tl ver kitabı vereyim. kitabı geri getirdiğinde paranı aynen geri veririm. kitabın başına bir şey gelirse diye para o zamana kadar kütüphanede, o kitabın bulunduğu yerde duracak." diyorum. teklif mantıklı geldiği için itiraz edemiyorlar, 20 tl verip kitabı alan da olmadı henüz. benim istediğim de bu zaten.
  5. çok ayıp bir şeydir. ciğercinin önündeki kedi gibi bekler durur, arada hamleler yapar, bir türlü ulaşamıyorsam da en son ciğerciyi tırmalarım. suç benim değil, o kitap geri gelecek oğlum.
  6. furarum oni
  7. bu tavır yüzünden hiç kimseye kitap vermiyorum. hatta kitaplığımı görüp " aaa alabilir miyim " diye atlayan atmacalardan kaçırmak için çalışma odasından yatak odama taşıdım.
    çok kitabım gitti bazen inat edip istedim o zaman da " bi kitabın peşine mi düşüyorsun yani " tavrıyla karşılaştım.
  8. şu an dışarıda arkadaşlarıma verdiğim 5 kitap var ve geri getirmedikleri takdirde evlerini başlarına yıkarım biliyorlar sıkıysa gelmesin.

    ama gelmemesi durumunda yapılacak olan verene kadar istemek aldıktan sonrada bir daha çöp dahi vermemek. kitabı vermeyen insan hiçbir şeyi vermez uzak durun.
  9. kitaplar bize çok şey öğretir. mesela arkadaşına verirsin. sonra geri getirmez. sonra onu izlerken bu tavrını yayarsın hareketlerine ve daha iyi tanırsın. yani yaptığı herhangi bir eylemin sebebini anlamaya çalışırken ortaya çıkan onlarca seçenekten birini seçmende katkısı olur en azından. bir delil gibi yani. gördüğünüz gibi, kitap okumadan bile çok şey öğrenebiliriz. yeter ki kitaplarımızı paylaşalım.
  10. ben de bu durumdan hiç hoşlanmam aslında. ama kendimi şöyle teselli ederim. kitaplar ;bilimse,bilgiyse, mutluluksa, hüzünse, gülmekse, ağlamaksa, şayet bir de biz onlardan alacağımızı aldıysak, okuduysak bırakalım gelmesinler geri. dolaşsın. arkadaşımızın verdiği birileri de getirmesin geri. gezsin genç yaşlı beyinleri.