1. 1917-1991 yılları arasında faal olmuş sosyalist ülkeler birliğidir. batılı burjuvaların en büyük derdi olmuştur. zira sovyetlerin dünyadaki işçi sınıflarına yaydığı umudun varlığı, onların kar etmek ve servetlerine servet katmaktan başka bir tutkusu bulunmayan bünyelerini aç bırakmakla tehdit etmiştir. günümüzde sovyetler birliği yoktur. lakin yaydıkları umut bakidir. bir gün dünya uyanacaktır. bir gün, eve götüreceği ekmeğin kuruşunu hesaplayan taşeron işçi; mülk sahibi olmaktan başka hiçbir vasıfları olmayan, tek dertleri yeni alacakları spor arabalar, villalar olan burjuvaların imparatorluğunu yıkacaktır.
  2. stalin gibi adamlardan sonra gorbaçov gibi bir lidere kavuşarak kendini uygun şekilde dağıtabilmiş yapı. gorbaçov gibi bir lider olmasaydı çok acılar çekilecekti belki de. nobel barış ödülü verilmesi boşuna değil sanırım.
  3. 1917'de halkın amına koyan çarlık rusya yerine ekim devrimi sonrasında gelen devlet. yayılmacı politika ile günümüz volvograd , ukrayna , kafkasya taraflarındaki devletleri işgal ederek ideolojisini yaymış , işgal ettiği yerleri hızlıca asimile ederek karşı koyanları cheka , nvkd gibi iç kuruluşlar ile öldürmüş veya gulag takım adalarında hapse yollamış kızıl renkli şeytandır. 1991'de içe kapalı olmasından ötürü ekonomik bunalımla beraber kendine bağlı federasyon devletlerde çıkan huzursuzluklar sonucu dağıllmış , işledikleri pek çok iç ve savaş suçları su üstüne çıkmıştır.
  4. ülkemizde tek bir metro durağı olmayan 1966'da tiflis'e metro yapmıştır.

    bakın moskova demiyorum, leningrad demiyorum, rostov demiyorum, büyük şehirlerden bahsetmiyorum. tiflis lan tiflis. sovyetlerin sonunda ufacık dandik bir şehir. yıksan sovyetler genelinde %1 etkisi olmaz. ama orada bile metro var işte. adamlar o paslı hantal yapısıyla 1960'larda bu işi bitirirken, bizim cengaverler süpersonik yapılarıyla hala metro inşaatlarında japonlara tünel kazdırmak peşindeler.

    alın lan size kaynak

    edit: lan tamam, adamlar tiflis'ten iyi mafya yetişiyor, mafya soygunlara geç kalmasın diye metro yapmış. ben tatmin oldum. bu sovyet karşıtı argümanlar bir harika dostum...
  5. asya'daki fabrikaların çoğunu azerbaycan'a açan, bu sebeple birliğin dağılmasından sonra diğer ülkelere göre azerbaycan'ın daha iyi durumda olmasını sağlamış birlik.
  6. lenin döneminde korku, sovyetler birliği'nin en büyük silahıydı. siyaset, ekonomi, din gibi alanlarda farklı görüşlerde olan insanlar bir daha görünmemek üzere ortadan kayboluyordu. birbirini gammazlayan dostlar, tanıdıklar ödüllendiriliyor, en ufak "yanlışa" yer verilmiyordu.
    lenin döneminde burjuvaziye adeta savaş ilan edilmişti. dönemin sanatçıları sersefil bir haldeydi.
    rusya savaş dolayısıyla ekonomik anlamda çok büyük zarar görmüştü. üstelik lenin döneminde bir de iç savaş mevcuttu. kitlelere göre yeni oluşum rusya'nın bu baskıcı tavrı ve acınası görünümü bundandı. ayrıca aynı kitleye göre komunizm henüz deney aşamasındaydı ve yapılan eleştirilere genelde verilen cevap bu oluyordu.
    medeni düzenin ve özgürlüğün ayrılmaz bir parçası olan özel mülkler birkaç kalem darbesi ile devletin egemenliği altına giriyordu. devletin tekeline giren tek şey özel mülkler değildi. kitap ve gazete basımı da artık devletin elindeydi bu yüzden özgür düşünceye çok değer veren bolşevik partisinin egemenliğindeki rusya'da anti sosyalist düşüncelere rastlamak mümkün değildi.
    yeni düzenden en karlı çıkan kesimlerden biri de kadınlar olmuştu. trenlerde veya tramvaylarda seyahat etmek ücretsizdi ancak bir süre sonra devlet bunu karşılayamadı.
    devrimle birlikte gelen dini özgürlükler kısıtlandı. bundan en çok etkilenende ortodoks kilisesi oldu. birçok din adamı katledildi veyahut sürgün edildi.
    en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan rusya, yeni düzeni yüzünden halkını besleyemez hale geldi. köylünün haline acıyan lenin geri adım attı ve ideolojisinden taviz vermiş oldu. ekonomik politika adı verilen sistem aslında eski politikanın tekrar yürürlüğe girmesiydi. 1921 de şahıslara ait dükkanlar da tekrar açılmıştı.
    lenin'in arkasından gelen demir adamın döneminde ise lenin'in toprak vaatleri ile devrimi desteklemiş bulunan çiftçiler devrimden 12 sene sonra elde ettiklerini teker teker kaybetmeye başladılar.
    lenin döneminde kıtlık esnasında verimli çalışmalarıyla devlete katkıda bulunan bağımsız çiftçilerin çoğu cezalandırıldı. borçlarını ödemek üzere topraklarının bir kısmını satmak istediklerinde ise "en büyük suç" ile yani kapitalizm ile suçlandılar. çoğu öldürüldü.
    gururlu sovyetler birliği kendi kendine yettiğini göstermek için arka arkaya 5 yıllık kalkınma planları düzenledi ve başarılı da oldu. sovyetler birliğinin sanayisi inanılmaz bir hızla büyürken halk bu büyümenin ceremesini çekiyordu. buna rağmen halk kaydedilen ilerlemeye seviniyor ve eski rusya'yı biraz olsun aramıyordu.
    eğitim ve kültür alanında büyük başarılar elde eden sovyetler birliği, teknoloji ve bilim alanında ise yerli araç gereçler yapıyordu.
    bir süre sonra demokratik tartışmalara önem veren bolşevik partisi bir diktatörlük doğurmuştu. stalin'in hoşlanmadığı insanlar ya sibirya'ya gönderildi ya da idam edildi.
    nikita khrushchev döneminde de uzay yarışından düşmeyen ve küba sorununda (bu olay az kalsın dünyanın sonunu getiriyordu) abd ye kafa tutabilen sovyetler geride kaldığını anladığında çok geçti. silahlanma yarışında batı'ya yenilen birlik içinde görünen özel mülkler kesinlikle mevcut rejimle bir zıtlık oluşturuyordu. bütün bu olanların sonunda artık stalin döneminde tutkalla birbirine bağlanan oluşum artık dağılıyordu.

    gorbaçov dönüp baktığında alkolik bir halk, rüşvetin hakim olduğu bir bürokrasi ve paslanmış bir devden başka bir şey göremiyordu. haliyle gorbaçov bunu düzeltmek için çok çabaladı ancak birlik artık dağılmaya başlamıştı. stalin dönemindeki güçlü kendine yeten sovyetler'den eser kalmamıştı. glasnost ve perestroyka politikalarına öne süren sovyetler birliği adeta infilak etti.

    en başından beri ideolojisinden taviz veren bu oluşum en sonunda 25 aralık 1991 yılında ortadan kalktı.
  7. genellikle birşeylerin hep en iyisini ürettiğini iddia eden , nato malları karşısında 1975'lerde sonra yüzgöz olan zavallı bir orduya sahiptir. sadece geniş nükleer savaş üzerine kurulu , gerekirse binlerce nükleer başlığı dünyanın merkezi olan şehirlere otomatik olarak atacak doktrinlere sahip ruh hastasıdırlar. konvansiyonel savaşlarda ise afganistan , irak'ta bok yemişlerdir. tank tasarımlarında değişiklik yapmaktan aciz oldukları için belli bir yerden sonra hepsinin modası geçmiştir. 65 yılda özellikle komunizm ile yönetilmeyen arap ülkelerine birsürü paraya rezil savaş araçları satmaları ile bilinirler.
  8. not : ilk olarak ekşi'deki çaylak hesabım için yazıyı buraya da göndermem sorun olmaz umarım.

    kuruluşundan yıkılışına kadar geçen süre boyunca; nitelikten çok niceliğe önem vermiş eksi devlet.

    tanımı doğrulamak için şu an kısa bir örnek oluşturması bakımından ikinci dünya savaşı sonundaki kutlama atışlarına değinmek sanırım yanlış olmaz. zamanla bu entry'de işlenen konu, verilen madalyalar ve sayısal üstünlüğü açıkça üstte tutan istatistiklerle de desteklenecektir.

    efendim şimdi asıl meramımıza gelelim. bildiğiniz gibi devletler, kutlamalarını genellikle top atışıyla yapmışlardır. sovyetler birliği ise bunu sistematik ve kategorize ederek ordu moralini yükseltmiştir ve burada bile sayısal üstünlüğü elden bırakmamaya özen göstermiştir.

    kutlama atışlarına ilk olarak 5 ağustos 1943'te kursk muharebesi'nde orel ve byelgorod'un kurtarılmasıyla başlanmıştır. stalin tarafından genelkurmay karargahından çağarılan yetkililere, kutlama atışlarının yapılması gerektiği ve daha önce askerler ve komutanlar için yayınlanan tebrik mesajlarının yeterli olmadığı , bunun tarih boyunca hüküm sürmüş devletlerde farklı yollarla yerine getirildiği bildirilmiştir. böylece sovyetler birliği'nde düzenli ve kategorize olarak devam edecek olan kutlama atışları moskovo'da yapılmaya başlanmıştır.

    ilk olarak 124 topla 12'şer atış olarak 5 ağustos 1943'te yapılan kutlamalar, 23 ağustos'ta harkov'un kurtarılmasıyla bir üst boyuta taşınmıştır. harkov zaferinin diğerlerinden daha üstün olduğunu düşünen yetkililer tarafından, bu zaferin 224 topla 20'şer atış yapılarak kutlanmasına karar verilmiştir.

    zamanla cepheden gelen istekler doğrultusunda, alınan yeni yerler için kutlama atışı yapılmaya başlanmıştır. isteklerden dolayı üç kategori top atışı belirlenmiştir.

    1.kategori -324 topla 24'er atış
    2.kategori -224 topla 20'şer atış
    3.kategori -124 topla 12'şer atış

    birinci kategori atışlar, genellikle başka devletlerin başkentlerinin ele geçirilmesi ve başka büyük başarılar neticesinde uygulanmıştır ve tüm savaş boyunca bu kategoride 23 kutlama yapılmıştır. bunlar kiev, odessa, sivastopol, ptrozavodsk, vilno, kişinev, bükreş, budapeşte, krakov, viyana ve berlin'in ele geçirilmesi; ülke sınırlarına ulaşılması ve japonya ile yapılan savaşta kvantunsk ordusu'nun yenilmesi ve japonya'nın teslim olması gibi önemli olaylar sonrasında yapılmıştır.

    ikinci kategori atışlar savaş boyunca 210 kez ve küçük şehirlerin ele geçirilmesi ya da önemli nehirlerin geçilmesi gibi başarılardan sonra yapılmıştır.

    üçüncü kategori atışlar ise 122 kez olmuştur.

    ayrıca en büyük kutlama atışı nazi almanyası'nın teslim olduğu 9 mayıs 1945'te 1000 topla 30'ar atış olarak moskova'da yapılmıştır.

    kaynak ve daha çok bilgi için : ikinci dünya harbinde rus genelkurmay başkanlığı, kastaş yayınları.
  9. tekrar oluşturulmak istenen birliktir efenim. zira dünya bloklara ayrılırken rusya'nın hedefinde yeni bir birlik inşaa ederek safını güçleştirmek var.

    20 sene sonra önemli bir yol kat edilmiş olacağını düşünüyorum hatta.
  10. paslı ve hantal bir yapı.