1. Bu hafta Finlandiya'dayız ve öğrendik ki finlandiya için sinema demek büyük oranda aki kaurismaki demektir. Önerilen filmlerin yarıdan fazlası Aki'ye aitti. Yine çekişmeli bir oylamaya şahit olduk, yine dört filmle başlayan süreç iki filmin çarpışmasına dönüştü: Laitakaupungin Valot (alacakaranlıktaki ışıklar) ve Mies vailla menneisyyttä (geçmişi olmayan adam). Ayrıca Bu iki film de Aki kaurismaki'nin "finlandiya üçlemesi" içinde yer alan filmler olması dolayısıyla dikkat çeker. Sözü fazla uzatmıyorum, bu haftaki filmimiz: aldığı yedi oy ile Mies vailla menneisyyttä (geçmişi olmayan adam) olmuştur. Filmimiz Yarın(cumartesi) 22.00'de mümkün olduğunca eş zamanlı izlenecek ve pazartesi günü vatsap grubunda değerlendirilecektir. :) 

    izlemek için bir ortam: geçmişi olmayan adam

    torrentçiler için: geçmişi olmayan adam


    edit: yukarıdaki linkte alt yazıda senkron sorunu var, torrent sağlam.
  2. youreads sinema grubunda, gelen öneriler sonucunda her hafta ülke sinemasından izlediğimiz filme ek olarak her ay bir tema belirleyerek tematik film kuşağı yapma kararı aldık. her ay belirlenen tema üzerinden film önerileri alınarak o ay için 4 film izleyecek şekilde filmlerimizi seçeceğiz. böylece hem o hafta için seçilen filmleri tartışabileceğimizi hem de genel olarak tür sinemasını değerlendirebileceğimizi düşünüyorum. belki o tema ile alakalı metinler de okuyarak tartışmalarımızı daha da derinleştirebiliriz.
    youserların önerdiği temalar;

    1)intihar
    2)sürgün
    3)film noir
    4)gömülü hazineler
    5)kara komedi
    6)kült filmler
    7)b filmleri
    8)belgesel
    9)psikolojik gerilim
    10)kısa filmler
    11)distopya

    oylama sonucunda haziran ayının teması kara komedi oldu. bu ay sırasıyla izleyeceğimiz 4 film;

    1) harold and maude/ hal ashby
    2) ko to tamo peva/ slobodan sijan
    3) nebraska/ alexander payne
    4) brazil/ terry gilliam

    öneri olarak gelen diğer filmler ise şunlardı; balkanski spijun, salmer fra kjøkkenet, being there, delicatessen, aaltra, a serious man, pardon, synecdoche new york, big lebowski, lock stock and two smoking
  3. Haziran ayının yarısı polonya'ya yarısı rusya'ya ayrılmıştı. Yani, o ülkelerden bir değil, iki film izlenecekti. Biraz evvel sonlandırdığımız polonya filmleri seçimi, önceki iki haftaya göre daha az katılımla gerçekleşti. Kieslowski'den bir film görmeyince "Töbe bismillah, kieslowskisiz polonya mı olurmuş?" demeyin. Ekibin öneri sunan büyük bir kısmı o filmlere aşina olduğu için bu ay etkinliğimiz kapsamında kieslowski'den film izlemeyeceğiz. Ama yine de tüm zorluğunu bile bile şöyle çılgın projeler düşünülmedi değil: "Ya, dekalog'u mu izlesek?". biraz düşününce uzun bir zaman dilimini kapsayacak olan dekalog serisini izlemeyi başka, geniş zamanlara öteledik.

    Oylamada üç film öne çıktı:
    - Ziemia obiecana(the promised land)
    - przesluchanie
    - le depart(the departure)

    İlk iki film, beşer oy alarak haziran ayının ilk iki haftasının filmleri oldu. aşağıya filmleri izleyebileceğimiz adresleri paylaşacağım. Bu hafta the promised land, gelecek hafta ise przesluchanie

    the promised land

    Przesluchanie

    yasal uyarı: yarın 22.00'de eş zamanlı olarak izlenecektir. pazartesi günü film vatsap grubunda tartışılacaktır.
  4. youreads sinema grubu'nda işler başlardaki kadar akıcı ve verimli gitmeyince durduk düşündük "acaba neden böyle oldu?" diye. sonra üç şeyin farkına vardık: 1- insanı her türlü sistematik aktiviteden koparan, hayatını tepetaklak değiştiren(iş, tatil...) salıp dağıttığımız o meşhur yaz dönemi gelmişti. 2- euro 2016 gerçeği karşımızdaydı. 3- ne kadar etkili olduğuna emin olmasak da ramazan ayındaydık.

    bu üç şey üst üste gelince bırakın filmi tartışacak, bırakın film izleyecek, bırakın filmi indirecek halimiz, film önerecek enerjimiz ve motivasyonumuz kalmamıştı. o yüzden bir tiyatro topluluğuymuşuz gibi refleks gösterip temmuz, ağustos aylarını ileri bir tarihe öteleyip eylülde ülkesel ve tematik etkinliklere devam etmenin kârlı bir iş olacağına karar verdik. temmuz ve ağustos ayında izlenecek olan filmleri 2017 mayıs ve haziran'ına aktardık özetle.

    bu boşlukta birbirimizi ve film üstüne düşünüp konuşmayı özleyeceğimizi; temmuz, ağustos aylarının grup için nadas dönemleri olacağını sanıyoruz. eylülde görüşmek üzere.
  5. destek olmak isterim yerinde bir karar olmuş zira bu dönemde benim de hiç enerjim yok hakikaten
  6. eylül ayına kadar "eş zamanlı film izleme" etkinliğine ara vermiştik lakin daha fazla dayanamayıp bir kaçamak yapmaya karar verdik. bunda hem birlikte film izleyip üstüne konuşmayı özlememiz hem de yakın zamanda kaybettiğimiz kiyarüstemi'yi anma arzumuz etken. bu hafta içinde herhangi bir zamanda filmi izleyip gelecek pazartesi üstüne konuşacağız. hatta şu an, huzursuzseyirler ve g9l9mser arkadaşlarımız filmi izliyor olmalılar. :)
  7. sitede öylesine takılırken böyle bir başlığa denk geldim ve "aktif olsa katılırdım hee" dedim kendi kendime.harbi olum niye aktif değilsiniz lan bir iki girdiyi okudum eylüle kadar ara verdik demişsiniz ee kasım oldu... tekrar canlanırsa katılmak istediğim güzel oluşum.
  8. youreads sinema grubu uzun bir aradan sonra eski mutlu günlerine geri dönüyor. şairin de dediği gibi -çok klişe bir ifade biliyorum- belki yarın belki yarından da yakın diyebileceğimiz bir zaman dilimi içinde izleyenin bir kez daha izlemekten erinmeyeceği anlaşılan yılın önemli filmlerinden "la la land - damien chazelle" ile yaklaşık yedi sekiz ay süren nadasını sonlandırıyor. filmin -olabildiğince- eş zamanlı izleneceği tarih belirlenince editlerle bilgi verilecektir.

    yaşasın sinema.
  9. kapıya "cumaya gittim dönücem" tabelası asmıştık bir süreliğine, bugün salı. yeniden başlıyoruz -başladık da diyebiliriz- kaldığımız yerden.
  10. youreads sinema grubu geri döndü. şubat ayında ispanya-arjantin sinemasını ağırlıyoruz. ilk olarak ispanya. dün yapılan oylamaya, hafta boyunca üyelerce toplam on film aday olarak sunuldu. bu on filmden iki tanesi ispanyol filmleri olarak seçilecekti. bu sefer vagus'un önerisiyle ikişer oy kullandık ve daha keyifli bir seçim süreci yaşandı. uzatmayayım. victor erice'in arı kovanının ruhu filmi diğer filmlere büyük fark atarak ilk hafta filmi oldu. ikinci haftanın filmi mario camus'un los santos inocentes filmi oldu. ispanya ayının joker filmiyse* alejandro amenabar'ın aç gözünü filmi olarak belirlendi.

    *joker film: seçilen filmlerden biri üyelerce daha önce izlenmişse eğer o film yerine oylamada üçüncü olan film, joker film seçeneği olarak sunuluyor.