1. sultan galiyev: avrasya'da dolaşan hayalet (cumhuriyet söyleşileri ekim '97 - mart '98) - attila ilhan

    "o süssüz boyasız (gömleği erkek kesimi, kazağı v yakalı) genç kadın; bir öğle sonu, ana hikayelerini getirmişti: yirmi küsür yıl önce, ankara: yayınevindeki odamda, hem çay içiyoruz hem konuşuyoruz. 'solcu' ve 'ilerici'ymiş, bu yüzden 'anadolu'ya sürülmüş'; hikayelerinde, oralardan bir şeyler yazdığını sanırsınız, öyle mi? hayır! o, amerikan kız koleji 'anılarını' yazmıştı; kızlar aralarında nasıl dans eder; gizli gizli, birbirleriyle nasıl flört ederlermiş! 'anadolu halkından', gizleyemediği bir istikrahla bahsediyordu; oysa 'ne zaman londra'ya gitse, kendini asıl şehrinde hisseder'miş! o gün akşam düşünmüştüm: besbelli lezbiyen, kendini solcu ve ilerici sanıyor, oysa herhangi bir sömürgedeki 'komprador aydın' tipinin, ta kendisi!

    olayı yıllarca sonra başka bir genç kadın hatırlattı; dah doğrusu, asıl anlamını netleştirdi. holding basınının 'amerikan' dergilerinden birisinde çalışan bir gazeteci: meğer aralarında, kendilerinden ve kendilerine yakın 'ilerici' ve 'modern' kişilerden, beyaz türkler diye söz ederlermiş; yani, halk kalabalığına yukarıdan bakıyorlar, onlar -ne de olsa- kara kalabalık! bu genç ve güzel, aklı fikri 'amerika'ya gitmek' olan gazeteci hanım solcu değildi elbet; liberaldi. üstelik değişimi anlamış bir liberal!

    türkiye'deki 'komprador alafrangası' bu iki tip ve benzerleri, post-modernist liberal sol cephenin dokumasını oluşturacaktır."

    97'de yazılmış bir yazı. ne kadar da doğru. günümüzün liberal sol cephesi ve yukarıdaki iki tip... öngörü bu olsa gerek.
    ae

mesaj gönder