necip fazıl kısakürek

Kimdir?

ahmet necip fazıl kısakürek, (d. 26 mayıs 1904, istanbul - ö. 25 mayıs 1983, istanbul) türk ve islamcı şair, yazar ve fikir adamıdır. necip fazıl, 21 yaşında yayımladığı örümcek ağı adlı şiir kitabının ardından, 24 yaşındayken yayımladığı kaldırımlar adlı şiir kitabıyla tanınmıştır.[2] 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanınmış ve meşhur bâb-ı âli'nin önde gelen isimleri arasında yer almıştır. 1934 yılında abdülhakîm arvâsî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşamış ve bu değişimi kendisi "...içimi öylesine bir sosyal mücadele ve cemiyeti yorma hamlesi kapladı ki, artık çalışamaz oldum." şeklinde tanımlar. bu tarihten sonra türkiye'nin bir çok şehrinde konferanslar düzenlemiş, düzenlemiş olduğu konferanslarda ki sözlerinden dolayı hakkında dâvâlar açılmış ve bu dâvâlar neticesinde öncülük ettiği büyük doğu hareketi'ne dair yayın yapan büyük doğu dergisi yayın hayatı boyunca 16 kez kapatılmış, necip fazıl'ın eserleri toplanmış ve basımı yasaklanmıştır.
  1. eveeed, kimilerinin üstadıdır kendisi.
    alkol, uyuşturucu alışkanlıkları olan dönemin muhafazakar şairidir üstad. gerçi kumar alışkanlığı yanında bunların esamesi okunmaz. paris'te türk konsolostan kumar borcu için para istemeye kadar varmış alışkanlığı. sanıyorum üstada göre aya uğrayan allah batakhanelere uğramıyor.

    neyse, hakkında menderes döneminde büyük doğu dergisinde yazması karşılığı örtülü ödenekten para ödendiği iddia edilir. öyle ya her dinci iktidara halkı kışkırtacak, cehaletlerini okşayacak, halka bıçakla deyince bıçaklatacak (bkz: ahmet emin yalman) , yağmalayın deyince yağmalatacak (bkz: 6-7 eylül olayları) satılık kalemler gerek. 50 yıl öncesi veya 50 yıl sonrası, hep bu tip üstadları göreceğiz bu ülkede.

    "kadın açıldı. kadına tütün ameleliğinden hakimlik makamına kadar bütün iş sahaları sunuldu, ev ile aile ocağı güme gitti." diyordu ama kendisi başı açık neslihan hanımla evleniyordu.

    2 kez chp millet vekilliğine aday olmak istiyor ancak 2'sinde de ismet inönü vetosu ile adaylığı gerçekleşmiyor.
    1950 öncesi chp'ye yakın olan, menderes asılana kadar menderes iktidarı ile iş tutan üstad, 70'li yıllarda erbakan'a, 79 itibari ile de mhp'ye yakınlaşarak mhp için oynatmaya başlar, kalemini. 80 darbesini şahlanış olarak nitelendiren üstad - sanıyorum burada şair tıpkı o dönemde fethullah gülen'in yaptığı gibi kenan evreni yalıyor- 83 yılında ölmüştür.

    nerede necip fazıl'dan bir alıntı görsem; münafıklığın kafirliğe göre daha büyük bir günah olduğu gelir aklıma.

mesaj gönder