• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.54)
varolmanın dayanılmaz hafifliği - milan kundera
"ne yapacağını bilemeden bir avlunun karşı tarafındaki duvara dalıp gitmek; bir aşk anında karnındaki inatçı gurultuya kulak vermek; ihanet etmek; ihanetin göz kamaştırıcı yolunu terk ederek gücü kendinde bulamamak; büyük yürüyüş´te kalabalıklarla birlikte yumruğunu havaya kaldırmak; gizlenmiş mikrofonlar önünde espri gösterisi yapmak- bu durumların hepsini tanıdım, hepsini yaşadım... romanlarımdaki kişiler kendime ilişkin gerçekleşmemiş olabilirliklerdir... her biri benim ancak kenarında dolaştığım bir sınırı aşmıştır... çünkü romanın sorguladığı sır o sınırın ötesinde başlar. roman yazarın itirafları değildir; bir tuzak haline gelmiş dünyamızda yaşanan insan hayatının araştırılmasıdır."
  1. her bir kelimenin insan hayatındaki önemini bu kadar müthiş anlatan bir başka eser var mıdır bilmiyorum ancak kundera'nın sözcüklerin büyüsünü ilmek ilmek, nakış nakış bünyemize aksettirdiğine inanıyorum. içerik/üslup uyumu muazzam. içerikten biraz bahsedecek olursak;

    !---- spoiler ----!

    kundera'nın abd'ye duyduğu nefretin sovyet rusya'ya duyduğu nefretten daha fazla olduğunu hissettim. büyük yürüyüş için gittikleri ülkede amerika'lı oyuncunun, kendini diğer ülke vatandaşlarından üstün gördüğü bölümde anlatılanlar gibi. yüksek kibirili oyuncunun egosundan dayanamayıp hüngür hüngür ağlaması da güzel bir enstantaneydi.
    ayrıca tomas'ın kendisini aldatan tereza'yı avcıların bulunduğu bölgeye gönderirken, tereza'nın bu isteğe sorgusuz itaat etmesi ona duyduğu aşkın da ne derece büyük olduğunu gösterdi.

    !---- spoiler ----!

    ess muss sein!

mesaj gönder