1. sosyalizm ve komünizm hakkında herkes iyi kötü 5-6 cümle kurarken, kapitalizm için 3-4 kelimeden öteye gidilemiyor ve bu yüzden içi boş laflarla olduğundan daha vahşi gösteriliyor, aslında algı yönetimi dediğimiz olayı komünist sosyalist kesim bu konuda iyi bir ilerleme kaydedip, kapitalizmi tü kaka göstermeyi bir şekilde becermiştir. emek, para, sömürü, gölge, satmak, ağaç..

    aslında olay basittir: tek başınıza bulunduğunuz bir adada işaret parmağınızı soldan sağa doğru sanki bir düğmeye basarcasına hareket ettirdiğinizde bir emek meselesi söz konusu değilken bunu 96 katlı gökdelenlerde yaptığınızda bir emek sarfetmiş ve karşılığını almış oluyorsunuz.

    bu durumda asansör görevlisinin yaptığı hareketi paraya dönüştüren kişi yani asansörün mucidi ve parmağını soldan sağa hareket ettiren asansör görevlisi arasındaki adil dengeyi sağlayan sisteme kapitalizm denir.

    adalet kapitalizmin temelidir.

    önemli: nasıl sovyet sosyalizmi, sosyalizme iyi bir örnek değilse aynı şey amerikan kapitalizmi için de geçerlidir. amerikan kapitalizmi, kapitalizme iyi bir örnek değildir.

    ve açıkçası nietzsche'nin de dediği gibi büyük dehaların ortaya çıkarılması konusunda yetersiz kalan sosyalizme göre daha etkili bir sistemdir.

    yeteneğin ve yaratıcılığın daha çok ön plana çıktığı ve hak ettiği değeri bulduğu adil sistemdir.

    tekrar söylemekte fayda var amerikan kapitalizmi gerçek kapitalizm değildir.

    (bkz: atlas vazgeçti - ayn rand)

mesaj gönder