• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.99)
12 angry men - sidney lumet
genç bir adam babasını öldürme suçuyla yargılanmaktadır.12 tane jüri tartışmak için bir odada toplanırlar.bu jürilerden 11 tanesi çocuğun suçlu olduğunu söyler ama 8. jüri(henry fonda) suçsuz olduğunu söyler.diğer jüriler ona kararını değiştirmesinde ısrar etmektedir ama tartışmadan kararını değiştirmeyecektir çünkü boş yere masum bir çocuğu ölüme göndermek istememektedir.sadece bir odada geçen ve sadece konuşma üzerine yapılmış ve klasikler arasına girmiş sidney lumet in başyapıtı, sinema tarihinin en önemli filmleri arasında gösterilmektedir.


  1. ülkemizde uygulanan hukuk sistemine yabancı ancak amerikan ingiliz filmleri nedeniyle halka uzak olmayan bir sistemde yani jüri sisteminde yapılan bir yargılamada geçen, hukuktan çok önyargıyı ve sonuçlarını anlatan bir film.

    hukuk fakültelerinde bahsedilmesi bu nedenle pek yerinde değildir zira film hukuktan çok psikoloji ve sosyolojiyi ilgilendirmektedir.
  2. başrolü odada 11 akpliyi başka partiye oy vermeye ikna etmeye çalışsaydı büyük ihtimalle katil olurdu.
  3. hepsini okuyamadım çünkü 7 kişiden 8 i hukuk fakültesinden bahsetmiş sıkıldım.

    bana kalırsa sinema nedir sorusuna sinema budur denebilecek kalibrede bu yapım. mekan desen inanılmaz iyi planlanmış, dekor tıkırında. bazı noktalarda the others kadar sınırları zorlamasa da bu noktalarda da çok başarılı.

    100 yıl sonra da duracak diyen arkadaşlar eksik söylüyor. insan var oldukça duracak. biz buyduk dercesine duracak. öyle ya da böyle bi kırılma yaşanır herhalde dünyada. son 10 yıl bile neleri aldı neler verdi. ama insan hiç değişmedi.

    velhasılı iyi ki sinema ve böyle iyi filmler var.
  4. film bir odada geçse de konuya kapıldığınızda sıkmıyor. gerçekten etkileyici ve düşündürücü bir film.
  5. artık önümüz, arkamız, sağımız, solumuz popüler kültür olduğundan filmin ilk dakikalarındaki durgunluk sizi biraz rahatsız edebilir. güzel bir film olduğuna kanaat getirmediğiniz taktirde kapatıp kafanızın daha sakin olduğu bir gün tamamen odaklanıp izlemenizi tavsiye ederim. şüpheciliğin ne kadar kuvvetli olduğunun yanı sıra, önyargılar ve peşin hükümlülük konusunda güzel bir ders veriyor. bunlara ek olarak:

    !---- spoiler ----!

    reklamcı arkadaşın ezikliği üzerinden kararsızlığın,
    numara 1 üzerinden alınganlığın,
    ve maça yetişmek isteyen arkadaş üzerinden de umursamazlığın ne kadar itici olduğu gibi ufak ufak mesajlar da veriyor.

    !---- spoiler ----!
    bozuk
  6. muhakkak ve kesinlikle herkesin izlemesi gereken bir film.birisi bana film öner derse bu filmi öneririm.normal hayatımızda pekçok insana pekçok şey yapıştırılıyor.fakat kimse bunu neden yapmıştır bu iş böyle olmamalı başka bişey var diye düşünmüyor.bu film doğru bir şekilde şüphe etmemizi ve mantıklıca sorgulamamızı sağlıyor. teşekkür ederim
  7. ilk kez yıllar evvel izlediğimde birşey anlamamıştım. senin neyine altyazısız film izlemek!
    geçtiğimiz günlerde ikinci kez izledim. filme kesinlikle kötü denemez ancak birşeyler eksik bu filmde bana göre. ne olduğunu bilmiyorum ama eksik.
  8. hukuk okumak istememe neden olan ve gerçekten izledikten sonra içimin bi garip olduğu filmdir. çok net hatırlıyorum ütü yaparken izlemiştim ve dalmıştım. -sonuç- ütü yaparken izlemeyin.
  9. sadece bir odada geçmesine rağmen beni hiç sıkmamış ve bazı konularda sizi düşündürten bir filmdir.