• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.08)
1984 - george orwell
george orwell'in kült kitabı bin dokuz yüz seksen dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır bin dokuz yüz seksen dört. güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.


  1. internet in günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldikten sonra devletlerin bireyler üzerinde 1984 romanındakine benzer izleme yöntemleri izlediği açıktır. zamanla internet demokratik bir ortam olmaktan çıkıp, baskıcı tutumların hedefi oldu ve bugün de ülkemizdede sıklıkla sansür uygulamalarını görmekteyiz ( youtube, twitter gibi ). bilginin, paylaşımın ve kitlelere ulaşmanın kolaylığı interneti egemen sınıfların hedefi haline getirdi. mısır darbesinde, gezi olaylarında sosyal medyanın gücünü bütün dünya gördü.
  2. 26 mayıs 2015 - salı günü saat 11.00 - 13.00 arası caddebostan kültür merkezinde 1984 - george orwell okuma atölyesi ve eleştirisi etkinliği yapılacak.
    etkinlik iyi güzel de günü saati çok berbat. bağdat caddesi emeklilerine yapılmış gibi.
  3. lise de felsefe dersin de sadece bir paragraflık öğretmen anlatımından sonra koşarak gidip aldığım ve hala bu yaşımda her okuduğum da daha yeni şeyler keşfedebildiğim siyasi distopyadır. george orwell'ın yazımı hakkındaysa yorum yapmak yerine herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. filmi ise kitabı okunduktan sonra malesef ki vasat gelir.
  4. sözlü olarak birçok kez atıfta bulunulan kitap. "yaşadığımız dönem orwell'in 84'ü gibi" gibi. apple'ın reklamında da kullanılmışlığı vardır.
    loach
  5. bilkent üniversitesi drama atölyesi'nce hazırlanmış oyununu geçen sene izlediğim kitap. konusu günümüz türkiye'sindeki sıkıntıları kapsamasından dolayı, okunası, bir an evvel okunası eserdir.
  6. "insanlar özgürlük ile mutluluk arasında seçim yapmak zorundaydı ve büyük çoğunluk mutluluğu seçiyordu.”
  7. distopya olarak en sevdiğim kitaptır. özellikle "eşitlik - özgürlük" kavramının çelişkisini ve birinden ne kadar alırsan öbüründen o kadar fedakarlık etmen gerektiğini çok iyi anlatan kitaptır.
  8. asti de ki "buraya bakarlar" afisleri bana hep bu kitabi hatirlatiyor
  9. bir hikayeye göre "big brother" fikri savaş sırasında eğitimle alakalı bennett's diye bir şirketin tanıtım afişinden gelir. afişte j.m. bennett'ın kendisi öğrencilere kibarca gülmektedir ve "let me be your father" yazar. bennett öldükten sonra yerine oğlu geçer. aynı posterde bu sefer oğlunun resmi vardır ve "let me be your big brother" yazar. orwell da her gün işe giderken bu posteri görüp kullandığı söylenir.