1. bazı notlar;

    kayıtlı seçmen sayısı 56.632.889 adet. 2011 seçimlerinde bu rakam 52.806.322'di ve %83,16'lık katılım sağlanmıştı. zannediyorum bu oran avrupa ortalamasının üstünde ama biz bir çok konuda bir hayli geride olduğumuzdan katılımın daha da artması gerekiyor.

    2011 seçimlerinde adalet ve kalkınma partisi 186 milyon 544 bin; cumhuriyet halk partisi 83 milyon 608 bin; milliyetçi hareket partisi 57 milyon 148 bin lira seçim yardımı aldı. bu seçimlerde artmış da olabilir. bizim oyumuzu almak için bizim vergilerimizle bizim için seçim kampanyaları düzenleniyor. çok mutluyum.

    ysk bu seçimden itibaren seçim takip sistemini partilere açacak. muazzam bir şeffaflık değil mi?

    kamerayla telefonla falan oy verme kabinine girmek yasak. oy pusulasının fotoğrafını çekip para alıyorlarmış. bazısı da işten atmakla falan tehdit ediyormuş şu partiye verip bana kanıtlamazsan diye. çok şaşırtıcı hakikaten, olmuyordur bence öyle şeyler. burası demokratik bir ülke, seçimlerimizde özgürüz. muhakkak.

    türkiye sosyalist işçi partisi (tsip) ve devrimci halk partisi (dev-parti), seçimlerde cumhuriyet halk partisi'ni destekleme kararı aldıklarını açıkladılar. büyük birlik partisi de saadet partisi ile ittifak yapacağını açıkladı.
    one
  2. devlet bahçeli 67 yaşında ve hala kalkmış seksenlerin , doksanların siyasetiyle , ülke tarihin de en ufak bir faydası dahi olmamış " milliyetçi " görüşüyle siyaset yapmaya devam etmektedir. bu adamın 2015 senesi için siyasi zekası kıttır. cumhurbaşkanlığı seçimlerin de chp ile ittifak yapan mhp , azınlık hükümeti kurma şansını elinde tutarken , ne diye ısrarla " erken seçim , erken seçim " diye çığırtkanlık yapıyor ?. bu yaptığı akp ye yaramaktan öteye gitmiycek. hdp'nin dişarıdan desteği ile kurulucak "chp-mhp" azınlık koalisyonu ile yolsuzlukları yargılayabilir , polisin , askeriyenin , devlet kurumlarının her noktasına sinmiş akp adamlarını açık edebilir. ama hayır , kendisi " şerefli , haysiyetli , dürüst" . 13 yıllık akp iktidarı ilk defa bu kadar büyük zarar görmüş , yara almış. muhalefete hükümet kurma şansı doğmuştur. hdp'nin seçime parti olarak girmesi , chp seçmeninin desteği başkanlık engellenmiştir. eğer ki bu olmasaydı , bahçeli çıkar orada erdoğan'ın başkanlığını kutlardı ki sanırım amacıda bu , erken seçim erken seçim diye bağırırken niyeti akp yi tek başına iktidar yapıp , mecliste götünü büyüterek , muhalefet namına bir sik yapmadan biz gençlerin hayatlarının ağzına sıçmak. devlet bahçeli 67 yaşında amk ya , 67 .
  3. seçimlere 1 gün kala ülkeyi savaş alanına çevirmek isteyenlere hayır demeyecek miyiz?
    hdp'nin yanındayız!
    barış kazanacak!
    seni başkan yaptırmayacağız!
    akp silah bıraksın!
  4. halkların demokratik partisi (hdp), cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın seçim yasalarını açıkça ihlal ettiği gerekçesi ile yüksek seçim kurulu'na başvurdu. seçimin düzen içinde ve dürüstlük ilkelerine uygun olarak yapılmasının sağlanması, cumhurbaşkanlığı makamının uyarılması ve yayın ilkelerine uygun davranılmasının sağlanması içerisinde olmak, gerekli önlemlerin almasını ve sonucu hakkında hdp'nin bilgilendirilmesi taleplerini içeren başvuru metninde örnekler verilerek "açıklamalar, sayın cumhurbaşkanının yansızlık ilkesine aykırı hareket ettiğini, 298 sayılı yasanın 49 ve devamı maddeleri ile seçim yasaklarına aykırı davrandığını göstermektedir. yüksek seçim kurulu'nun, seçimin düzen içinde ve dürüstlük ilkelerine uygun olarak yapılmasının sağlanması amacıyla, cumhurbaşkanlığı makamının uyarılması ve yayın ilkelerine uygun davranılmasının da sağlanması içerisinde olmak gerekli önlemleri almasını ve sonucu hakkında partimizin bilgilendirilmesini umuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

    sonucu söylememe gerek var mı? oybirliği ile reddedildi bu başvuru. hayır kabul etselerdi sanki yaptırım uygulayabilecekler miydi dersiniz? cumhurbaşkanına yayın yasağı hiç fena olmazdı doğrusu:)
  5. "Şimdi de 7 Haziran 2015 seçimlerinin arifesindeyiz. İslamcı faşizme geçişin kritik bir noktasındayız.

    Gerçek veya resmî sonuçlar, ya bu geçiş sürecini hızlandıracak; ya da frenleyecektir.

    Faşizme geçişin tamamlanması için birkaç aşama daha var: Birincisi, var olan hukuk normları (Türkiye örneğinde temsili demokrasinin biçimsel, anayasal kuralları) içinde iktidar değişikliğinin imkânsız hale getirilmesidir. Bunun için bu kurallar önce fiilen çiğnenir; sonra da yeni yasalarla ortadan kaldırılır. Marx 1851 Fransası için bunu “parlamentoya dayanarak anayasanın yırtılması” olarak nitelendiriyor.

    İkinci bir aşamada, faşist iktidarın toplum üzerindeki tahakkümünün pekişmesi, kalıcı hale gelmesi gerekir. Hükümetin emrindeki resmî, üniformalı güvenlik güçlerinin varlığı ve seçmen desteği (örneğin Bonaparte’ı iktidara taşıyan Fransız köylüleri) yeterli değildir. Vurucu, etkili, sivil bir güç gereklidir.

    Marx, “bütün sınıfların cürufu, süprüntüsü, dışkısı olan Paris’in lümpen-proletaryasının” bu işlevi üstlendiğini vurguluyor. Terim çok geneldir. Marx örneklerle somutlaştırıyor: “Geçimleri, kökenleri şüpheli, kokuşmuş üçkâğıtçılar, burjuvazinin müflis ve maceraperest dalları, asker kaçkınları, sabıkalılar, kürek mahkûmları, İtalyan lümpenler (“lazzaroni”), sahtekârlar, yankesiciler, dolandırıcılar, kumarbazlar, pezevenkler, kerhaneciler, hamallar, bileyiciler, laternacılar, kalaycılar, entel’ler, (“literati”)…”

    Faşizme geçişin son adımını atmak isteyen iktidar, 19. yüzyıl Fransa’sındaki bu toplumsal süprüntünün benzerlerini 2015 Türkiye’sinde arayacak, bulacaktır. Bulmaya da başlamıştır.

    Paris lümpenlerinin Türkiye’deki karşılıklarını son iki yılda görmeye, tanımaya başladık. Faşizm ivme kazandıkça, listeyi oluşturabileceğiz.

    Buna karşılık 8 Haziran’da faşizme geçişi frenleyecek bir tablo da çıkabilir. Sadece “frenlemek” dahi çok önemli bir kazanım olacaktır. Durdurmak ve geriletmek sonrasının işidir."

    http://www.sendika.org/2015/06/marxtan-secim-yorumlari-ve-7-haziran-korkut-boratav/
    mutlu
  6. sonuçlarından çok umutlu olduğum için bu gece heyecandan uyayamamamı sağlayacak olan seçimdir. öss'de bu kadar heyecanlanmamıştım. muhtemelen yarında mutluluktan uyuyamacağım. (bkz: biz'ler meclise)
  7. % 49, 26, 12, 9 olarak sonuçları açıklasalar, kimi nereye şikayet edeceksin de hangi sonucu alacaksın? ysk, mahkemeler, ilgili bütün merciler kontrol altında. aihm süreci vs. desen adam zaten dümeni körfez sermayesine kırmış, oraları da pek dert etmiyor. bize daha çok haziran lazım...
    mutlu
  8. ysk'ya yaptığı 2 cumhurbaşkanı başvurusu da reddedilen hdp konuyu anayasına mahkemesine taşıma kararı almış.
  9. ağrı, adana, mersin, bingöl, erzurum... irili ufaklı onlarca provokasyondan sonra diyarbakır'da yapılan düpedüz katliam girişimidir. yüzlerce insanın ölmesi, oluşan infialin yurt geneline yayılması, çatışmalar yaşanması, belki de seçimlerin ertelenmesi hedeflenmiş olabilir. etrafındakilerle beraber nerden baksan en az 100 milyar cukkalamış, 5 milyara saray yaptırmış nevrotik eğilimler sergileyen bir diktatörün seçim kaybederek iktidarı bırakmasını beklemek zaten naiflik olur. seçim sonuçları ne olursa olsun sancılı bir süreç bizi bekliyor, hazırlanınız...
    mutlu
  10. sonuçların açıklanmakta olduğu şu anlarda çok temkinli bir sevinç içerisindeyim. inşallah çok değişmez de tek başlarına iktidar olamazlar istiyorum öbür taraftan meclise giren diğer partiler ne yapacaklar, geçmişleri şöyle böyle filan deli sorular...
    nihayetinde umarım 'çoğunluğun demokrasisi'ne daha fazla maruz kalmayız.
    doris