1. kuz
  2. tanzimat dönemi ve izleyen yıllarda yazılan romanlara bakın hep kahramanlar, ölür intihar eder, çıldırır, beyin humması gibi enteresan hastalıklara ama özellikle vereme yakalanırlar.
    müzik de roman gibi hayatın iz düşümüdür.
    toplumda be varsa müziğin ritmine vurur.
    ne kadar acı, karamsarlık o kadar arabesk demektir.
    yanlış anlamaların önüne geçelim bu yazdıklarımla bu müzik tarzını ve dinleyenleri
    eleştirmiyorum. tüm yazdıklarım anlamak adına!
  3. arap müziğini anımsatan genel de karamsarlık temalı müzik türü ya da araplara özgü olanlar gibi geniş anlamlara yelken açtırabilecek bir kavram arabesk.

    ülkemizde, arabesk müzik denildiğinde ise daha çok kavramsal anlamı değil de kategorilendirilmiş belli bir müzik türünü söyleriz aslında. çıkmaz nokta ise hani rock dersin, punk rock dersin, klasik müzik, pop dersin neyse bunların belli özellikleri vardır. kullanılan enstrümanlar, ritimler, hız vb. bu açıdan bakıldığında arabesk bu ayrımların ya da farklılıkların hepsini ya da bir kısmını bence net kategorilendirilebilecek düzeyde barındırmıyor.

    işlenilen konu açısından ele alırsak belki kategorilendirebiliriz, yokluk, aşk acısı, haksızlığa uğramışlık gibi genel olarak fazla efkar taşıyan şarkılar. rock, pop şarkılarda da var bu. o zaman bağlayabileceğimiz son nokta kullanılan dil bence.

    daha çok alt gelir grubu ya da "varoş" diye tasvip etmediğim tanımlama içerisindeki kimselerin kullandıkları ya da daha kendilerine yakın hissettirdikleri dil olabilir. eğitim seviyesi (akademik anlamda değil hayat tecrübesi anlamında) ile değişebilecek dil ve dilden keyif alabilme eşiğiyle bu durum farklılaşabilir, bir tahmin. dilin gücü önemli bazen arabesk müziğin dili yalın olduğu için daha vurucu etkili olabilir.

    sonuç olarak arabesk müzik aşağılanacak bir şey değildir. topluma özgü bir gerçekliktir. cengiz kurtoğlu'nun önce bir kaç damla yaş'ının arabesk olma oranı anathema'dan one last goodbye'dan çok da fazla değildir.
  4. toplum olarak hiçbir derinliğimiz olmamasındandır.bunun müziğe yansımasıdır.kolaya kaçmaktandır, çünkü kaliteli ve zor müzik sizden de çaba bekler.
  5. arabesk sevmem, dinlemem diye geçinirken şunu severek dinlediğimi fark ettiğim için yorum yapmaktan kaçındığım mevzu

    wright'a sormak istiyorum 'my skin is cold to the human touch, this bleeding heart is not beating much' arabesk değil de nedir ^:haha^

    bir de geçmiş yıllarda gürses'ten sensiz olmaz'a burun kıvırmıştım, nilüfer'le birlikte o fikrim de değişti
  6. kim ne kadar kötülerse kötülesin herkesin zaman zaman içinde bulunduğu duruma veya hissettiği duyguya uygun bir arabesk şarkı vardır. her ne kadar arabeske burun kıvırsa da insanlar herkesin bir zamanlar diline birkaç arabesk şarkı sözü dolanmıştır.

    arabesk müzik yerden yere vurulur ama dinlenilir. bu bihter'i ahlaksızlıkla ve topluma kötü örnek olmakla suçlayıp aşk-ı memnu'nun reytinglerini tavan yaptırmaya benzer.

    düşünecek olursak orhan gencebay: " şaşıran sen mi yoksa ben miyim bilemedim/çıkmaz bir sokaktayım yolumu bulamadım/öyle bir dert verdin ki kendime gelemedim." diye ifade ederken derdini, orhan veli kanık'ın ifade tarzı şöyledir:

    "bilmem ki nasıl anlatsam;
    nasıl, nasıl size derdimi?
    bir dert ki yürekler acısı
    bir dert ki düşman başına.
    gönül yarası desem...
    değil!
    ekmek parası desem...
    değil!
    bir dert ki...
    dayanılır şey değil!"

    game of thrones izleyenler bilir. jon snow der ki: "bazen farklı yollar, aynı kaleye çıkar." bu da onun gibi. insanlar farklı şekillerde acıya karşı koyar, farklı yollarla yarasını sarar. sadece kiminin yarası derindir. fazla kanar, bandaj tutmaz. kiminin yarası küçük bir yara bandıyla kapanır. arabesk derin yaraların bandajıdır. ne de olsa çoğunluğunu kaybedenlerin ve bir yerinden bir şekilde yara almışların oluşturduğu bir ülkenin çocuklarıyız.
  7. herkesin müzik dinlemekten beklentisi farklı. kimi dans etmek için müzik dinler, kimi de efkarlanmak için. insan ikisine de ihtiyaç duyuyor bazen. galiba insanın müzikten beklentisi efkarlanmak olunca sevilen müzik de arabesk oluyor.
  8. insanlarımızın sadece vokali dinlediğinden dolayıdır. yok sevdiğim için acı çektiren şarkı işi hikaye. ben size ne müzikler dinletirim gitar resmen acıyı tarif ediyor. ama milletimiz müzik konusunda bilenmemiş olduğundan sadece vokali duyuyor arkadaki aletlere kulak kabartmıyor. pop müzik de o yüzden aynı altyapıdan oluşturulan saçma sapan müziklerden oluşuyor.
  9. kişiye kendini önemli hissettirmesi olabilir.
    abi