1. eğer gözlerimizin neden böyle olduğunu açıklayan evrim teorisini kabul etmeyecek seviyede dininize bağlıysanız, geçmiş olsun, sizinle tartışacak bir şey yok.

    evrim olabilir tamam ama evrendeki bütün bu madde nereden geldi, dahası evren nereden geldi, sonu var mı, büyük patlama nasıl oldu vb sorular kafanızı kurcalıyorsa, buna ilişkin ateist tavır genelde şöyledir: bilmiyoruz. ancak bilmememiz bir tanrı varsayımını gerektirmez. modern tanımına göre tanrı, yaratılmayan ve yaratandır. halbuki ockham'ın usturası prensibi gereği "yaratılmayan ve yaratan" olma özelliği doğrudan evrenin kendisine bahşedilmelidir. çünkü yaratılış gizemini açıklamak için özne sayısını arttırmanın herhangi bir gerekçesi yoktur. evren yaratılmayan ve yaratandır. ilk ve son yaratıcıdır.

    evrenin yaratılışa yön verecek şekilde bilinç ve iradesinin olmadığı itirazı gelebilir. ama evrenin buna sahip olmadığından emin olabilir miyiz? şöyle düşünelim: dünya'yı o yarattı ve ilk insanı da. esasında bugüne kadar dünyaya gelen peygamberlerin hepsini evren yarattı. hatta muhammed'in nöronlarında kimyasal tepkimeler oluşturan ve o şekilde konuşmasını sağlayan maddeler de evrenin parçasıydı. kim bilebilir ki her şeyimizi oluşturan elektronların, protonların, kuarkların ve diğer parçacıkların, ulvi amaçlarına ulaşmak için yavaş ama sabırlı bir çalışkanlıkla didinip durmadıklarını?

    tamam son kısmı şakaydı :)
  2. söylenmiş çok güzel bir söz vardır; tanrı mı insanları yarattı, yoksa insanlar mı tanrıyı?

    cevap belli. insanlar her zaman g.tlerini güvenceye alma peşindedir. (bkz: maslow piramidi) e hal böyle olunca tutunacak bir dal, sığınacak bir yer aradı insanlar. bunun sonucundaysa tanrı yaratıldı. kısa ve öz söylebileceklerim bunlardır.
  3. "tek başına ateizm, bu bağlamda, aslında yalnızca farklı bir dinsel düşünce biçimidir ve dinsel düşünce sistematiğinden radikal bir kopuşa işaret etmez.
    ateizm, farklı bir inanışlar silsilesi içinde tanrının olumsuzlanmasından ibaret kaldığı sürece, bir reddiye olarak dinsel inanış sürecinin olumsuz manada bir parçası halindedir ve reddiyenin bu şekliyle bir manası yoktur.
    teolojiden kaçarak, teolojinin esiri olmak işte böyle gerçekleşir."

    türkiye'de laiklik ve sol - özgür şen.
  4. ateistler neden bütün dinleri yalayıp yutmuş, her şeyi en ince ayrıntısına kadar bilmesi gerekiyormuş gibi lanse ediliyor anlamıyorum. yani sonuçta bir müslüman ateşe tapmıyorsa o inancı, felsefeyi öğrenip yanlış olduğunu düşündüğü için değil, hiçbir zaman doğru olduğuna inandırılmadığı için tapmıyor.

    yani ben elime alıp kuran'ı, incil'i, tevrat'ı okuduysam bu beni bağlar ancak bunların doğru olmadığını düşünmem için en ince ayrıntısına kadar ezberleyip hatta içinde yazanları çarpıtacak, verdiği mesajı değiştirecek ve yanlış anlaşılmasına neden olacak yorumlara kadar incelemem mi gerekir? kusura bakmayın ancak kibritimi yakarsınız. caminin imamını tevrattan bir parça okuyup kurandan bu diyerek trolleyebileceğiniz bir ülkede böyle bir şeye ihtiyaç yok.

    bir de şu saygı meselesi var. adam geliyor, senin kutsal saydığın her şeye küfrediyor, hepsini öldürmeli, bir erkeğe 4 kadın düşmeli, ateistler ibne şerefsiz orospu çocuğu haysiyetsiz gibisinden saçma salak laf ediyor. sonra da sen de yalan olduğunu düşününce saygı göster diyor. ancak şöyle bir olay da var, ideolojilere, inançlara, kavramlara saygı gösterilmez. yani sen gidip de insanın kendi kendisinin yarattığı bir şeye saygı gösteremezsin. bu açıkçası buzdolabına saygı duymak gibi geliyor bana.

    saygıyı ancak ama ancak kişilere duyabilirsin. yoksa ipimde değil dinler, onlara inanan kişilere saygı duyabiliriz ancak, e o adam da gelip bana küfrederse neye saygı duyayım?
  5. dünyanın koca bir bok çukuruna dönmesine sebep olmuş tüm dinci yobazları davet etmek istediğim başarılı felsefi akım.
  6. şahsen felsefi bir akım olduğunu düşünmüyorum. konunun diyalektiğine baktığımızda teizm ile arasında bir fark yok. bir taraf koşulsuz var derken diğeri yok diyor ama altı boş. sizleri materyalizme davet ediyorum.
  7. sizi materyalizme davet ediyorum'muş... dalyarak sozlukcu seni. materyalizm zaten maddenin ruhu yarattigi, teolojik olgulari reddeden kosuluyla var olduğunu savunur. materyalist birisi ateist olmalidir.

    materyalistim ama agnostigim dersen, marx gotune tekmeyi vurur.