• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.16)
aylak adam - yusuf atılgan
her şeye "karşı" duran, "karşı" çıkan, "karşı" olan bir adam... aylak adam... bir adı bile yok. "c." diyor yusuf atılgan kısaca.insan her şeye bunca "karşı"yken kendine de "karşı" olmadan nasıl sürdürülebiler bir "karşı" yaşamı?c., sıradanlığa, tekdüzeliğe, alışılmışın kolaycılığına hiç mi hiç katlanamıyor. hem farklıyı, hem doğru olanı arıyor. çabasının boşuna olduğunun da farkında üstelik.zor bir karakter, zor bir yaşam, yalın bir roman.


  1. herkesin kendinden bir dem bulabilecegi bir basyapit.
    !---- spoiler ----!
    cevresindeki herkes ona dusmanca bakiyordu . kusatilmisti . artik otobuse yetismesi olanaksizdi . birden sol sakagindaki agri yeniden basladi . yillardir aradigini bulur bulmaz yitirmesine sebep olan bu sacma , alayci duzene boyun egmis gibi kendini koyverdi . simdi ona istediklerini yapabilirlerdi ... sustu . konusmak gereksizdi . bundan sonra kimseye ondan soz etmeyecekti . biliyordu ; anlamazlardi.

    !---- spoiler ----!
    otobuse yetisebilmeniz dilegiyle.
  2. herkesin bildiği gibi tutunamayanlar'ın öncüsü olan kitap. 50'lerdeki toplumcu-gerçekçilikten sıyrılıp bireysel edebiyata yönelimin ilk ve önemli eserlerinden. insan hayatının bir döneminde kendini bu yeraltı edebiyatına yakın hissediyor. gerek beat kuşağı olsun gerekse oğuz atay'lar, yusuf atılgan'lar, albert camus'ler olsun; genellikle gençlik evresinde bu akıma yakın oluyor insan bir ara. sonra büyüyüp hayata atılınca geçiyor. o evrede bu kitaplar okunmalı. buna göre aşık olunmalı. buna göre sigara yakılmalı hayata karşı. şanslıysa kişi gelecek hayatında da böyle gider biraz da olsa.
  3. !---- spoiler ----!

    bence insanın adı onunla en az ilgili olan yanıdır.doğar doğmaz, o bilmeden başkaları veriyor.ama yapışıp kalıyor ona.onsuz olamıyor.

    !---- spoiler ----!
  4. bir gün içinde bitirilmesi muhtemel kitaptır. oldukça akıcı ve insanı içine çeken bir hikayesi var. okudukça kendini aylak adamın yerine koyuyorsun belki de kıskanıyorsun. insanın bir işi olmadan sıkılmadan hiç bu kadar tatlı tatlı oyalanabileceğini hayal etmezdim. aylaklığın ne olduğunu tam manasıyla öğretmiş oldu.

    üniversitemin uzatmalı dönemi. sabah bir labaratuvar dersine giriyorum. bir de akşamüstü 4 te bir dersim var. arasında da işte nerden baksan 6 saat falan var. artık işe başladığım için haftanın 1 günü sadece bu dersler için şehir dışından geliyorum. dolayısıyla eve falan gitme şansım yok. normalde bir dönem boyunca devam ettirilmesi benim için çok zor olan bu dönemi aylak adam sayesinde çok güzel geçirdim. bu 6 saatleri iple çekiyor, aylak adam tribinde beşiktaşın çarşı pazarında yürüyor kestane alıp yiyordum. o dönemde kitapla kendimi özdeşleştirdim diyebilirim. şimdi de yeri hep ayrıdır.
  5. bir cümleyi okuduktan sonra, bir şarkıyı dinledikten sonra, birisiyle seviştikten sonra, kısaca bir anı yaşadıktan sonra geriye ne kalır ? hafif bir aylaklık kalır. ne o anı tam hatırlayıp hissedebilirsin ne de hiç yaşanmamış gibi hayatına devam edebilirsin. evet tahmin ettiğin gibi sadece "hayatı" anlatan kitaptır.
  6. baş kahramanı c'nin , selim işık'ın babası olduğunu düşündüğüm yusuf atılgan romanı.
  7. kitap bir çok anlatıcı tarafından anlatıldığı için başlarda biraz zorlayabilir. biraz ilerledikçe betimlemeleri ve c.'nin psikolojik tahlilleri sayesinde oturduğunuz yerden kalkmadan kitabı bitiriyorsunuz.
    !---- spoiler ----!

    benim nacizane fikrim baş karakter b.'nin otobüsünü kaçırmasaydı yine mutlu olup aylaklıktan kurtulamazdı. b.'nin de bir ismi olur ve güler'den veya ayşe'den farkı olmazdı. çünkü o kadını bulduğunda hemen kanlarının ısınacağını ve birbirlerini tanıyacaklarını iddia etmesine rağmen; b. ile sokakta çarpışmasından, köşe başında güler ile beraber görmesinden hatta tatilde tokalaşmasından o elektriği alamadıysa hiç öyle bahsettiği gibi karşılaştıkları zaman saatin durduğu ve ikisinin de eridiği bir ilişki var olmayacaktı. aylak adam'ın mutlu bir ilişki yaşamasının tek yolu çocukluk yıllarında teyzesine karşı yaşadığı odipus kompleksinden ve babasını onda oluşturtuğu tramvalardan kurtulmaktır.

    !---- spoiler ----!
  8. para ve toplum arasında sıkça düşünmeye iten romandır.

    !---- spoiler ----!

    zengin değilim, paralıyım

    !---- spoiler ----!
  9. etkisinden kolay kolay kurtulanamıyan, her sayfasından içerilere doğru işleyen bir büyük romandır.
  10. okurken bana (bkz: yabancı - albert camus) eserini hatırlatıp, iki kitabı beraber okuma isteği doğuran gerçekci eser.