1. bira candır, canlıdır… canlı biranın tadına doyum olmaz. fabrikalarda üretilip, pastörize edilmiş bira ile evde yapılmış taze ve canlı bira arasında; anne yemeği ile teneke kutuda satışa çıkmış konserve arasında ki fark kadar lezzet farkı vardır.
    satıcı değil, içiciyim diyenler için yıllık üretiminiz, ülkemizde 350 litre ile sınırlandırılmıştır. evde yaptığınız biranın aroması ve acılığını keyfinize göre ayarlama lüksünüzden bahsetmiyorum bile…

    yahu! ‘’-ben evde muhallebi bile yapamıyorum’’ diyorsanız, fabrikadan pastörize edilmemiş bira alabilirsiniz ya da yurt dışından getirilip piyasaya sürülen hazır bira kitlerini kullanarak kendi biranızı yapabilirsiniz.

    gelelim biranın manifestosuna;
    bira 5 derece civarında içilir. 5 derecenin altına indiğinizde içinde ki hoş aromaları kaybedersiniz.
    her bira kendi bardağında içilir. özellikle taze bira altı dar, ağzı geniş bardaklarda tüketilmelidir ki maya, içerken alta çöksün.
    birayı katletmek istemiyorsanız; bardağa koyarken köpüksüz olması için çaba sarfetmeyin. bardağın yarısını köpüksüz koyun sonra şişe ile bardak arasını açarak ve bardağı dik duruma getirerek, geri kalan birayı köpürterek koyun ki karbondioksit açığa çıksın.
    ülkemizde çoğu barda, şişe ile gelen bira, önünüzde açılarak, bardaksız servis edilmektedir. bu yeni moda ilk yudumlarınızda bol bol karbondioksit içmenizi sağlar.
    bira mezesi, tercihe bağlı olarak, deniz mahsullerinden, soslu leblebiye kadar geniş bir yelpazeye sahiptir ancak kesinlikle şekerli birşeyler tüketilmemeli. şişelenmiş biranın köpürmesini sağlayan karbondioksit, mayalanmış bira şerbetinin şişe kapatılmadan önce içine konan şeker ile sağlanır. siz bira ile şeker tüketirseniz midenizde oluşan gaz, emin olun çıkmak için her yolu dener.
  2. aperatif içkidir tabiri caizse. her koşulda içilebilir ve bilinmelidir ki alkol dostumuz değildir.
    aydınlatabilecekler beri gelsin soruyorum; guinness marka biranın içindeki demir bilye neden vardır?
  3. gerek avrupa'da gerek rusya'da su niyetine tüketilen ucuz içki.bu gurbet ellerinde , tren,otobüs beklerken, yolda yürürken içenleri her yerde görebilirsiniz.marka çeşitliliği çok olduğu gibi aroma ve özellik açısında da yelpaze geniştir.
    bizde , birçok şeyde olduğu gibi fiyatları ciddi şekilde artmıştır.fakir içkisi modunu bence geçmiştir. üstelik çeşitlilik ,dışarıya nazaran kısıtlıdır.
  4. nerde gözüme ilişse bi göz kırpıp canımsın diyorum kendisine. en bizden, en samimi içki gelir hep bana. sarısını sevdiğim.
  5. mazisi tüm tek tanrılı dinlerden çok daha eskiye dayanan tarihi içecek.

    tam tarihi bilinmese de ilk olarak sümerler zamanında bulunduğu düşünülüyor. hatta sümer mitolojisinde bira tanrıçası mevcut. ayrıca bu dönemde bira zaman zaman para yerine geçiyormuş ve işçiler ödemelerini bira olarak alabiliyormuş. hititliler döneminde ise temel besin kaynaklarından birisi olarak kullanılmış. ayrıca bira 3500 yıl önce mısırlı hekimler tarafından hastalıklar için ilaç olarak verilmiş.

    böyle tarihi çok derinlere uzanan bir içeceğin günümüzde ucuz yoldan kafa bulmak isteyenlerle özdeşleşmiş olması ise üzücü. ancak ülkemizde yavaş yavaş bir bira kültürü oluşmaya başladı. pahalı da olsa bazı barlarda bir çok ülkeden gelen ithal biraları bulabiliyorsunuz. ayrıca internette kendi birasını yapmaya başlayanlar da mevcut. bu kişiler bazı forumlarda ve facebook gruplarında bilgi paylaşımında bulunuyorlar. bira yapımı için gerekli malzemeleri de ithal edip satan yerler açıldı. umarım bu gelişmeler ışığında bira ülkemizde hak ettiği değeri görebilir.

    ek bilgi: dünyada onlarca ülkede yüzlerce çeşidi olan bir içecek için en iyi bira şudur sözü çok iddialı bir laftır. her zevke hitap edebilecek bira ayrıdır. birada en iyisini belirlemekten öte her zaman farklı bir türünü içerek keyiften keyife atlamanızı tavsiye ederim.
  6. basuru olanların kesinlikle tüketmemesi gereken içkidir.
  7. benim için tuborg gold'un yerinin her zaman ayrı olduğu sıvı ekmektir.
  8. içmeye katlanabildiğim tek alkollü içecektir.^:çok iyi hazırlanmış kokteyller hariç^ light olanları deniz kenarında içilebilecek en iyi biradır ama onun dışında içmesi pek zevk vermez. sonuçta hafif olunca aroma da azalıyor. türkiye'de carlsberg, heineken, bomonti bana göre içilebilcek en iyi biralardandır. fiyatı uçuk olmasa guinness de güzel bir seçenek.
  9. sıcak yaz akşamlarında bir kase fıstık ile 2 bira çok iyi gider, 4/5 derece sıcaklık içim için idealdir, hele aç karına içilen hızlı bir bira adamın gözünü titretir, canım bira çekti şimdi...
  10. bomontisi güzel olandır.diğerlerini bomonti yoksa için.
    adam