1. gözümün nuru şehir.
    yeşil'i, koza han'ı, tophane'si, heykel'i, emirsultan'ı, temenyeri... her yeri ayrı güzel her yeri...
  2. küçük anadolu kanımca...

    zira yedi düvelden insan barındırır içinde.. çerkesi, türkü, kürdü, ahızkalısı, dadaşı, arnavutu, lazı, yörüğü hatta kazakistanlı çok güzel insanları bir yaşatır topraklarında ...

    hem havrası var arapşükrü'de, hem kilisesi... dergahını da görürsün, cem evini de.. camiler malum zaten...

    yerlisi ayrı güzel, köylüsü ayrı güzeldir bursa'nın... çok göç alan şehirlerden birisidir aynı zamanda bursa.. o nedenle dışarıdan geleni farklı kültürel zenginlikleri getirir beraberinde.

    merkezide yaşamak^:setbaşı civarı^, bursa'da yaşamak bana göre... bursa'nın o tarihi atmosferinin içinde, geçmişi soluyarak bu gününüz güzelleşir.

    denizi'ne her daim eliniz ermiyorsa eğer; işte bu tarih, bu kültürel doku, arada esip gelen dağ havası ayakta tutar sizi çoğu zaman...

    havasından bahsedince unutmadan geçemeyeceğim. bursa'nın havasından şikayetçiyimdir kendi namıma..
    bir rüzgar eser kışın ortasında; montundan, elbisenden geçip içine işler soğuğu.. öyle de bir nem vardır. biz ege çocuğuyuz alışık değiliz böyle havalara ilk zamanlar sık sık hastalandım bu nedenle... sonra alışıyorsun sabah başka öğlen değişip, akşam yine başkalaşan havasına...

    demem o ki gelin güzel memleket buralar... gezin, öğrenin... içinizin geçmişle dolduğunu hissedin...
    ama bahar aylarında geldiyseniz özellikle hava raporlarına aldanıp, sırtınıza bir hırka almadan incecik gelmeyin.^:göz kırpan gülümseme^
  3. bursa kestel'de kısa süre kalmışlığım var. çok soğuk ve sanayii olarak iyi olan bir şehir. en azından o zamanlar öyleydi.
  4. (bkz: cumalıkızık) köyünü çok sevmiştim lise ve üniversite zamanlarımda gezme zamanım olmuştu. kestane şekerini de ayrı severim sağolsunlar.

    haftasonu için gitmek planım var uzun zamandır gidemiyordum. güzel şehirdir gezmeyenlere tavsiye edilir.
  5. doğduğum, büyüdüğüm ve ölmek istediğim şehir. sakin, huzurlu ve rahat. hayatımın en güzel anılarıyla doludur. "gülümseyin nilüfer'desiniz" yazısını görünce istemsiz gülüyor insan. başka şehirde olduğumda çok özlüyorum.
    jimi
  6. muhtemelen taşınacağım için sorularıma cevap olacak youserlara ihtiyaç duyduğum şehir
  7. bursa, ah bursa... sen nasıl anlatılırsın ki bilmeyene? yeşilinle, dağınla, denizinle. canın çeker, kar havası alırsın, dağ bayır trekking yaparsın çobankaya'da. çadırda uyursun orman havasında. canın çeker, sahilde yürüyüşe çıkarsın, mudanya'da, trilye'de. balık yiyebilir, rakı içebilirsin. kuzu çevirip, üstüne şalgam devirebilirsin. bursa öyle bir yer ki, heryere yakın, herşeyi var.
  8. osmanlı devleti'nin eski başkenti, ilk parasını bastırdığı şehirdir. bursa ilinin merkezi, osmangazi, yıldırım, nilüfer, gemlik gibi yoğun nüfuslu ilçelerle iç içedir. orhangazi, inegöl ve mustafakemalpaşa diğer yoğun nüfuslu ilçeleridir.

    bursa ilinin doğal yapısı, genel itibarıyla dağlardan ve yaylalardan meydana gelmiştir. ilin kuzey kesimini engebelendiren samanlı dağları, aynı zamanda yalova, kocaeli ve sakarya illeriyle bursa'nın doğal sınırını oluşturur. daha güneyde, iznik gölü'nün güneyinden marmara denizi kıyıları boyunca mudanya dağları uzanır. ilin orta kesiminde ise 2.500 metreyi aşan yüksekliğiyle türkiye'nin kuzeybatısında yer alan dağların en yükseği olan uludağ vardır. iznik gölü ve ulubat gölü, bursa il sınırları içerisindedir. suları tatlı olan bu göllerde, tatlısu balıkları ve kerevit yaşar. ayrıca bursa'da küçük yapay göller de bulunmaktadır.

    gemlik körfezi'nin kuzey kesiminde, büyük bölümü yalova ili sınırlarında olan armutlu yarımadası vardır. armutlu yarımadası'nın batısında bulunan ve yarıaçık cezaevi olarak kullanılan imralı adası, yönetim bakımından bursa'ya bağlıdır.

    bursa, çok önemli bir sanayi merkezidir. ildeki tarım-sanayi ilişkisi oldukça organize düzeydedir. geleneksel ipekböceği yetiştiriciliğinin yanı sıra, ilde merinos ve kıvırcık adı verilen, yünüyle ünlü iki farklı koyun cinsinin yetiştiriciliği yapılır. asırlardır devam eden yünlü ve ipekli dokumacılık ile havlu üretimi, bursa için günümüzde de büyük önem taşır. gemlik ilçesinde yetiştirelen sofralık zeytinin ünü ülke sınırlarını aşmıştır. bursa ise şeftalisi ile ünlüdür. ayrıca, kış sporları ve kayak merkezi tesisleriyle uludağ, kış turizminin odağıdır.

    doğal yapısının tarıma elverişli olması ve coğrafî konumunun yerleşime uygunluğu, bursa ili topraklarını tarih boyunca önemli ve kalabalık bir yerleşim yeri yapmıştır. bursa, bugünkü görünümünü xıı. yüzyıl itibarıyla türklerle birlikte kazanmaya başlamıştır. xıv. yüzyılda ilde belirginleşen türk uygarlığı, kendisinden önceki farklı uygarlıklarla harmanlanmıştır.

    bursa, osmanlı döneminde devletin en önemli dokumacılık merkezi durumundaydı. bursa'dan sonra osmanlı başkenti olan iznik şehri ise turkuvaz renginin egemen olduğu geleneksel çiniciliğiyle ön plandaydı. iznik şehri, aynı zamanda tarihî iznik konsülü'nün toplandığı yer olması bakımından hristiyanlık dünyasında önemli bir yere sahiptir.

    sonraki dönemde, devletin başkenti marmara denizi'nin karşı kıyısına taşınmasına rağmen, devlet-i aliyye için bursa her zaman el üstünde tutulan ve imar edilmeye devam edilen bir yer olmuştur. şehir, osmanlı döneminden kalma evler, camiler, türbeler, hanlar, hamamlar, medreseler, külliyeler, imarethanelerle doludur.
  9. kent meydanindan başka bir yer var mi merak ettiğim şehir
  10. heykel'de kent müzesi'ne girip bursa'nın tarihini öğrenebilir , setbaşı'na doğru yürüyüp çarşılı köprü irgandı'da mağazalara bakabilirsiniz.