1. youreads bir milyon sözlük arasında bir milyonuncu sırada yer alsa da umursamayacağımdan, çok da umursamadığım sıralama.
  2. hala burada bulunma ve buradan ayrılma arasında yaşadığım ikilemlerin sebeplerini her ne kadar bu başlık ile bağlantı içerse de bu başlık altında yazmayacağım.

    düşüncelerimi soru cevap şeklinde dile getirmeye çalışacağım.

    soru
    1- türkiye'de bir gerçeklik olan interaktif sözlüklerin sıralamasına ihtiyaç var mı?

    cevap
    1- interaktif sözlüklerden beklentinize göre şekillenecek iki cevap var ortada.

    - eğer siz interaktif sözlüklerden, (ister sözlüğü ayakta tutmak veya yaşatmak, ister ekonomik bir gelir elde etmek) sebebi ne olursa olsun (şimdi veya ileride) bir gelir elde etmeyi düşünüyorsanız, evet sıralamaya kesinlikle ihtiyaç vardır.

    - eğer yukarıda yazdığım sebeplerde dahil hiç bir şekilde gelir elde amacınız yoksa, sisteminize, kollektif çalışma gücünüze, içeriğinize ve toplumsal anlamda insanların iyi niyetli katılıma (yani beklentisiz katkı sağlayacağına) güveniyorsanız ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum.

    bu ve bundan sonraki sorular ancak yukarıda sorulan birinci soru eğer "ihtiyaç var" şeklinde cevaplanırsa anlam kazanır,

    soru
    2- bu sıralamayı yapan kişi/kurum/siteler ne kadar güvenilir ve ne kadar tarafsızdır?

    cevap
    2- bilmiyorum ve aslına bakılırsa nasıl emin olabileceğime dair de hiç bir fikrim yok.

    soru
    3- sıradan bir okuyucu ve sözlük takipçisi olarak, bundan önce bu sıralamarı yapan bazı sitelerin arada sözlüklere girip yaptıkları sıralamaları duyurduklarını biliyorum.
    bu sıralamaları ve duyuruları yapan siteler bu ihtiyacı karşılamıyor muydu ki, yeni bir oluşuma ihtiyaç duyuldu?
    yoksa duyurulan yeni oluşum sadece bu anlamda kendine yer açmaya çalışan bir oluşum mudur?

    cevap
    3- sıradan bir okuyucu ve sözlük takipçisi olarak, bundan önceki sıralama yapan siteler neyse, benim gözümde bundan sonrakilerin de hiç bir farkı olmayacak..


    soru
    4- madem böyle bir işe kalkışıyorsunuz ve ortada daha öncekilerin bu sıralama işini yapamadığına veya eksik, adil yaptığına dair iddialarınız var. öncelikle bu iddialarınızın kaynağı olan gerçek rakamları duyurmanız gerekmez mi?

    cevap
    4- öncelikle bir iddia ile ortaya çıkıyorsanız bu iddiayı ispatlayan verileri insanlara sunmak zorundasınız. sadece bundan sonra böyle veya şöyle olacak demekle sizden daha önce bu işi yapanların yetersiz olduğunu gösteremezsiniz.

    sonuç olarak;

    arada şunu şöyle sıralayacağım, yok efendim bundan sonra şunlarda sıralamaya girecek denilerek ortaya çıkan insanlar sayesinde sözlükler hakkındaki asıl konuşulması gereken noktalar hep gözardı ediliyor.

    sözlüklerin asıl sorunu sıralama falan değildir.

    sıralamaların da gerçekten iyi niyetle katkı sağlayan, birilerine bir şeyler aktarma gayretinde olan hiç bir sözlük takipçisinin umurunda olduğunu sanmıyorum.

    hangi sözlük platformu olursa olsun, ister sıralamaya girsin, ister girmesin, bizim asıl derdimizin sözlükleri yarıştırıp "şu iyi gidiyor, yükseldi, bak bu kötü gidiyor düştü" gibi düşüncelerden çok, gayretle hepsini yaşatmaya çalışmak olmalıdır.

    işin doğası gereği ister sıralamalar olsun, isterse hiç olmasın, zaten kötü yönetim gösterilen, kollektiviteye değer verilmeyen platformlar kendiliğinde yok olmaya mahkumdur.

    "su akar yolunu bulur"
  3. youreads' a katıldığım ilk zamanlardan beri amacının popülerlik olmadığını tüm gönül verenleri biliyor zaten. burada birbirimizden çok şey öğrendik, dost edindik.. bizi sayılar da bağlamadı, her ne kadar bir sıralamaya dahil edilmiş olsa da bunu uzaktan izledi..

    şayet farklı bir durum olsaydı biz içi boş bir sürü gereksiz yazı sıralamaya hazır olurduk lakin burayı farklı görüp hissettik.. isteyen istediği sıraya girebilir.. biz böyle mutluyuz.. emeği geçen herkese de teşekkür ederim, gerek şimdi olan gerekse yazmayı bırakmış ama hâlâ severek okuduğumuz güzel yorumlara sahip dostlarımıza..
  4. youreads, diliyorum ki bu ve benzeri hiçbir sıralama da yer almasın.. onun tarzı, yeri, ona değer katanlar ve emek verenler.. çok başka yerlerde çünkü.. hep kendi içinde bir şeyler yapmak gayretinde oldu bu zamana kadar, bundan sonrada o şekilde devam edecek.

    günümüzde pek çok sözlüğün nasıl da amacından saptığını görüyoruz, nasıl da sözlük formatı dışında kalıyorlar. hal böyleyken bence dileyen istediği sıralamaya soksun kendini. bizim gayemiz çoook başka..
  5. youreads'in kendine yer bulamadığı sanki girmek istemiş de girememiş algısı yaratmış.

    youreads'in listede olup olmaması çok umurumda değil de doğruları söylemek gerekir. youreads listeye girememiş değil listede yer almamıştır.
    normal şartlarda listede yer alan 30 sözlük içerisinde 11-12. gibi bir yerde yer aldığını ben kendi öngörümle söyleyebilirim. yine kendine yer bulamamış şeklinde listeyi paylaşan arkadaş ne yapmak, nereye varmak istemektedir bilemiyorum.
  6. sirf su dandik blog sitesine hit kazandirmak icin geri mi donmus birileri anlamadim ki. kimsenin umrunda olmayan siralamadir ki gectigimiz aylarda uzerine konusup konuyu kapatmistik. yeniden hortlayan gereksiz siralama.
  7. kimsenin umurunda olmayan sıralama. şukela modunda okuduğumda abi nickli kişi 10. sözlük olduk diye göbek atmış. sonrasında glacierhit nickli şahıs dokuzuncu ve yedinci olduk diye gurur duymuş.

    sonrasında youreads ormanı muhabetinden sonra tüm ekşi sözlük göçmenleri buradan bir bok olmaz diye göç etmiş. sonrasında abi nicki biz bilgi vermiyoruz nereden bulursanız bulun bilgileri demiş. kimse umursamıyormuş.

    bu vizyon eksiği olan beceriksizler abi sözü dinlese burayı adam ederdim. şimdi umurumuzda değil iplemiyoruz deseler de eski yazdıkları duruyor.

    ezik psikolojisi çok kötü.
  8. Birbirinin aynısı 30 sitenin sıralamasıdır. Hepsinde aynı geyikler, hepsinde aynı gündemler. Orada 2. olsan ne yazar 30. olsan ne yazar. Amacım o tarz içerik görmekse, diğerlerine gireceğime 1.'ye girerim.

    Benim kadar kültürsüz öküz bile bu sitenin farkını görebiliyorsa edebiyata doyamayanlar için kim bilir ne kadar farklıdır.

    En basitinden daha geçen gün gördüğüm " godotu beklerkeni beklerken" tiyatro oyunundan ekşide 7/24 gezsem haberdar olamam ama beş dakikalığına bile olsa youreadse girince görebiliyorum.

    http://youreads.net/baslik/godot-yu-beklerken-i-beklerken---dave-hanson--63156?go=gundem
  9. İnteraktif sözlüklerin aylık sıralamalarının ve sözlüklerle ilgili bilgilerin merak konusu olduğu yadsınamaz bir gerçek. Bununla birlikte bu açığı kapatmak için dönem dönem elini taşın altına sokanlar olsa da hakkını vererek bu ihtiyacı gideren bir web sitesi henüz yapılamadı. Bu yüzden biz bu siteyi yapmaya karar verdik. Bu amaç doğrultusunda https://sozlukdb.com/ diye bir web sitesi yapmaya karar verdik. Normal sıralamalardan farklı olarak burada bir çok veri matematiksel hesaplar yardımıyla sözlüklerin sıralamasında kullanılıyor. Ayrıca her gün, her saat sözlüklere kaç girdi girilmiş bunları görebiliyor, takip edebiliyorsunuz. Bu ise bu sitenin ilk yayınlanan sıralamasıdır.

    Buyrun link: https://sozlukdb.com/interaktif-sozlukler-aralik-2017-siralamasi/

    edit: diğer sıralamaların aksine veriler datamining ile elde edildiği için youreads bu listede bulunmaktadır