• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.40)
interstellar - christopher nolan
teknik bilgisi ve becerisi yüksek olan cooper, geniş mısır tarlalarında çiftçilik yaparak geçinmektedir; amacı iki çocuğuna güvenli bir hayat sunmaktır. onlarla yaşayan büyükbaba donald çocuklara göz kulak olurken, henüz 10 yaşındaki kızı murph şaşırtıcı bir zekaya sahiptir. geçmişte bıraktığı biliminsanı kariyerini özleyen cooper'ın karşısına bir gün beklenmedik bir teklif çıkar ve ailesinin, dahası insanlığın güvenliği için zorlu bir karar alması gerekir...
bilimkurgunun yanı sıra dramatik öğeler de içeren filmin senaryosu fizikçi kip s. thorne'nun evrendeki 'solucan delikleri' teorisinden ilham alıyor.


  1. biraz fazla abartılsa da iyi film olduğunu düşünüyorum. bilimsel teorilere çok takılmamak gerek zannımca .zaten basit şekilde anlatılmak istensede, bu konularda bilgi birikiminiz az ise bazı noktaları anlamak zor . matthew mcconaughey true detective deki ses tonu ve mimiklerini burda da ara ara göstermekte..
    yoda
  2. filmin 2001 space odssey'le kıyaslanması benim beklentilerimi tavan yapmıştı. buna rağmen hayal kırıklığı yaşamadan zevkle izledim. uzaydaki sahneler oldukça dikkatli işlenmiş. ancak sinemaya dair yenilik getiren bir tarafı yok. en güzel yanı espritüel robot. benden daha komik şerefsiz
    ayrıca 2001 space odssey'le tek ortak noktası uzay. yakınına yaklaşamaz.
  3. aklımda bin bir türlü soru işareti bırakan, bunun yanı sıra sahip olduğum bilgilerimi de süzgeçten geçirmemi sağlayan yıkıcı/yapıcı film. üniversite yıllarımda bisikletimi alır, astrofizik gözlemevine gidebilmek için tepeleri aşar ve oradaki fizik hocalarına benim anlayabileceğim dilden söz konusu mekanizmayı anlatmalarını rica etmek koşuluyla bir sürü sorular sorardım. sağ olsunlar, kendi öğrencileri dışında benim gibi böyle mevzulara ilgi duyan öğrencilere sahip çıkarlar ve gözlemevinde çeşitli görevler bile verirlerdi. tabii bunları yapıyorken gözlemevinin nimetlerinden de yararlanabiliyordum. mesela satürn'ün halkalarını teleskopla gördüğüm günün gecesinde düşünmekten uyuyamamıştım. rüyalarıma girmişti o halkalar. düşünmüştüm de, sakın teleskopun ucuna resim koymuş olmasınlar? sakın beni yiyor olmasınlar? diye. ben hayatımda hiç satürn'ü görebileceğimi düşünmüyordum çünkü. satürn'ü görebildiğimizi bile bilmiyordum. sayelerinde inanılmaz şeyler öğrendim burada. kafamda bin bir türlü şey canlandırdığım bu bilgilerimi adeta 2001: a space odyssey'le içselleştirmiştim. hayalimdeki kara delik, uzay seyahatlari, uzay mekiğinin için bu filmle birlikte büyük bir darbe yedi. kafamı bir türlü toparlayamıyorum açıkçası. filmle ilgili hiçbir problemim yok, çok büyük ihtimalle harikaydı ve zevkini çıkarmaya baktım lakin beceremedim. her on dakikada bir "nasıl ya?", "ama bu nasıl olabilir?", "ee bu çelişkiyi nasıl bağlayacaklar?" kafasında gidip geldim. filmin de kendimce içine sıçtım. maalesef hastalıklı bir şekilde takıntılı olduğum için filmden almam gereken hazzı alamayıp üstüne de çelişen bilgilerimle dellendim. filmin her yerinde "ama bu kadar basit değil ki" derken buldum kendimi ve hemen sonrasında "bu bi' film kendine gel" diyerek kendime de sitem ettim. filmin hollywoodvari sahnelerinde kendime geldim. çünkü bu bir filmdi ve gerçekleri yansıtmak zorunda değildi. en basitinden, beşinci boyuta geçebilmeyi sağlayacak bir teknoloji dünyada tarımın yapılabilmesini gayet tabii sağlayabilirdi ya da ne bileyim cooper'ı aşağı itelemek için tenhaya çekmeye ne gerek vardı. zaten her yer tenha beynine tükürdüğümünün kötü niyetli astronotu. almayacaksın abi. iş ahlakı olmayan adamı nasa'ya almayacaksın! su getirin çok sinirlendim şu an.
  4. nihayet zamanda yolculuk meselesini paradoks zemininden çıkaran bir film yapılmış. döngü bir yerde kesiliyor ve devam ediyor. boyut farklılıkları konuyu gayet çözebilmiş. takdir ettim. predestination'u pek takdir etmedim ama, 3 satırlık senaryodan film olmuş.
    abi
  5. tam anlamıyla nefis bir film. film çıktığında ankara'da bulunan tek imax sineması tadilattaydı, çok kötü zamana denk getirmişlerdi. mecburen normal bir sinemada izlemek durumunda kalmıştım.

    senaryo hakkında uzun uzadıya yazmak istemiyorum yalnız şu kısımlar biraz rahatsız etti beni film esnasında;

    !---- spoiler ----!

    1- filmin başına çok fazla bilgi sıkıştırılmış. o kadar fazlaki bir andan sonra insanın ağzı açık salyalar falan akmaya başlıyor. sahneler o kadar hızlı geçiyor, olaylar o kadar çabuk gerçekleşiyor ki "ne oluyor lan" tepkisi veriyorsunuz. daha öz bir içerikle daha kaliteli olabilirdi bu kısmı filmin. misal o toz bulutu neden geldi dünyaya, neler yaşandı, o uçak neden oralarda uçuyordu; bunların hiç birinin gözle görülür elle tutulur bir cevabı yoktu.

    2- filmin son kısmı o kadar uzamış ki cidden izlemeyeyim daha diye kalkıp gidesim geldi. merak uyandıracak şekilde biter diye bekliyordum ki herkes öyle bekliyordur; ama maşallah akılda bir soru işareti bile bırakmadı film sonda. o yüzdendir ki internette film hakkında hiçbir tartışma dönmüyor. tek tartışılan fizik kuralları, görecelilik vs. murph'e mesajı verdikten sonrasında kısa bir sahneyle film bitebilirdi. yeni yerleştikleri kısmın çekilmesine o derecede ayrıntılandırılmasına hiç gerek yoktu.

    !---- spoiler ----!

    tabi film bu hususlar dışında mükemmeldi. izlenmesi gereken filmlerden kesinlikle.
  6. birçok yönden eleştirilebilir ancak izledikten sonra insanlara bir vizyon kattığını düşünüyorum. tabii ki burada kastettiğim insanlar halihazırda uzay, zaman, evren, madde, enerji gibi konuları merak edip de bunlara dair fikir sahibi olan insanlar değil. ancak bu konulardan bugüne kadar öyle ya da böyle bir şekilde uzak kalmış birçok kişiye ilk kıvılcım olması açısından başarılı bulduğum bir filmdir. hikayenin akışı, kullanılan teknikler, hayal gücü, oyunculuklar ve müzikler konusunda da tatmin edici, ve hatta özel bir film interstellar.

    not: özellikle "ben merkezli", bütün evrenin kendisi için var olduğunu düşünen, algılama, düşünme ve yargılama yetileri sadece etrafındaki 3 m çaplı çember içinde gerçekleşen olaylar üzerine aktifleşen arkadaşlarınız ya da tanıdıklarınız varsa izletin, en azından 2-3 günlüğüne de olsa saçmalıklarından kurtulursunuz.
  7. teksaslı tır şöförü kılıklı adam ile kapçık ağızlı kızı astronot olarak yutturmaya çalıştıkları vakit filme olan ilgim acaip azaldı. kaldı ki bilimi ve kurgusunu da sıkılmadan izlerim ama güzelim filmi bazı amerikan gerizekalıları da izlesin, gişe yapsın, hasılatı da kurtaralım dediģin vakit öldürüyorsun.
    ssri
  8. !---- spoiler ----!

    "Kara delik bir istiridyeyse, tekillik de içindeki incidir."

    !---- spoiler ----!
    kikk
  9. bilim kurgu filmlerinin sıradanlığından şikayet eden biri olarak beni şaşırtan,araştırmaya yönelten;hem kurgu hem içerik yönü ile içime işleyen unutulamaz filmlerdendir.