1. her gelen maile "+1" diye cevap dönmeyin. zaten dikkat ederseniz siz mailin en sonunda olursunuz. ne zaman adınız ortalarda bir yerlerde yazmaya başlar o zaman gidersiniz.
  2. her zaman doğru bildiğinizi söylemeyin.
  3. başlamayın.
  4. kendinizden emin olun. size verilen görev hakkında deneyiminiz / bilginiz yoksa da, ''ben bilmiyorum, nasıl yapacağım'' moduna girmeyin. deneyimli kişilerden yardım isteyin. öğrenmeye istekli olun ve ondan öğrendiklerinize siz de bir şeyler katın. en önemlisi de, size verilen bir işin içeriğini sorun, nedenini, mantığını çözün. ezbere gitmeyin. bu sizin sorgulayan, öğrenmeye açık ve sorumluluk sahibi bir kişi olduğunuzu yöneticilere kanıtlamanın ilk adımdır. bir de iş arkadaşlarınızla her zaman mesafeli olun ve üstleri eleştirmeyin. her zaman aranızda köstebekler olacaktır.
  5. satış ve pazarlama üzerine verilmesi gereken bir kaç tavsiye şu şekilde olmalıdır;

    -yöneticilerin koyduğu ulaşılamaz hedeflerden ziyade kendinize makul ve mantıklı hedefler belirleyin. bu mantıkla bir ivme yakalarsanız uzun vadede daha başarılı işler çıkarabilirsiniz.

    -yine hedef odaklı olarak dikey büyümeyi amaçlamayın. içinde bulunduğunuz döneme ait satış hedefini belli müşterilere yüksek cirolu satışlar yaparak gerçekleştirerek yapmak yerine yatay büyümeyi hedefleyin. aynı cirodaki satışı tek müşteri yerine 5 müşteriye yayarak yaparsanız hem penetrasyon hedefinizi, hem de fatura başarınızı daha yukarıya taşıyabilirsiniz.

    -etkileşim içerisinde olduğunuz müşterilerinize sırf satış gerçekleştirebilmek adına asla tutamayacağınız sözler vermeyin. sektörün en önemli kurallarından biri satışı yapan kişiye güven duyulmasıdır.

    -eğer müşterilerinize periyodik ziyaretler yapmanızı gerektiren bir işte çalışıyorsanız, ya da çalışacaksanız, ziyaretlerinizi sürekli olarak aynı saatte yapın. örneğin her hafta cuma günü gitmeniz gereken müşteriye, her hafta cuma günü aynı saatlerde gitmeye çalışın. bu müşterinin gözünde sizin kesinliğinizi arttıracaktır.

    -telefon veya mail yolu ile satış gerçekleştirmeye çalışmayın. satış işinde yüzyüze diyalog kadar önemli olan başka hiçbir şey yoktur.

    -tüm müşterilerinizin iletişim bilgilerini arşivleyin. bu sizin müşteri gözündeki tutarlılığınızı arttıracaktır.

    -çalıştığınız şirketteki hiç kimsenin pozisyonunu hedeflemeyin. size yeni pozisyonlar yaratılmasını sağlamaya çalışın.

    -diğer satış-pazarlama elemanları ile bir yarış içerisinde olmayın. bölgesel dinamikler önemlidir. istanbul'da gerçekleştirilen rakamlarla ankara'da gerçekleştirilen rakamlar farklılık gösterecektir. dolayısı ile bu yarış ya sizi yanıltıcı bir başarıya, ya da gereksiz bir başarısızlığa sürükler.

    -daha önceki dönemlere ait satış gerçekleştirmelerine mutlaka ulaşın. bu yapabileceğiniz gerçek rakamlardır. hedef olarak üzerine belli bir % dilimi koyarak başlayabilirsiniz.

    bunlar dışında kişisel olarak verilebilecek tavsiyeler şöyle olabilir;

    -profesyonel olun ve iş arkadaşlarınızla yatmayın.

    -hiçbir tartışmada ses tonunuzu yükseltmeyin.

    -kimsenin karşısında konuşma şeklinizi değiştirmeyin ve ses tonunuzu düşürmeyin.

    -şirketteki yalakaları tespit edin ve kullanın.

    -taleplerinizi direk en üst makama iletmek yerine sizden sorumlu yöneticiye iletin.

    -yazışmalarda imlaya ve profesyonel üsluba dikkat edin.

    -...
  6. kesinlikle cok kasmayin. gereginden fazla ciddiye alip idealist olur, canla basla calisirsaniz cok degil 1-2 senenin sonunda turkiyede islerin farkli oldugunu gorerek tukenebilir ve calisma azminizi kaybedebilirsiniz.
  7. istifa edin. zira yeryüzündeki en iğrenç zorunluluktur kendisi.
    "çalışmadık, çalışmayız ey ateş dalgalar"
  8. öncelikle kimse annesinin karnından öğrenip işe başlamıyor. herkesin acemilik evresi var. rezil olacağım diye hata yapmaktan ve soru sormaktan çekinmeyin.
    ha bir de ilk işiniz ise eğer saçma şaka yapanlar olacaktır. şakalara karşı uyanık olun.
    bisou
  9. kendi isinizi yapin. isterseniz pazarda limon satin, ama su korkunc sistemin icine girmeyin, cikamiyorsunuz sonra..
    nasil mi?
    once ilk maaslarinizla kenara koseye biraz tl/altin/dolar/euro koymaya basliyorsunuz. sonra bu paralar batiyor, ulan bunlari daha buyuk biseye yatirayim, ev/araba vs alayim diyorsunuz ve tataaa alin size 10 yillik kredi.. iste ondan sonra yiyorsa istifa edin.. 10 yildan sonra da coluk cocuk es ev araba derken batma ihtimalli isinizi kuramiyor, risk alamiyor , hayallerinizin pesinden gidemiyorsunuz.
    nereden mi biliyorum, ben yaptim oyle bi esseklik de ondan.. siz yapmayin diye diyorum ey genclik..
    gidin organik tarim yapin, tavuk filan besleyin, bosverin su kapitalist kole ticaretlerini.. bi halt olmuyorsunuz inanin..
  10. 1) bir kişiyle bir yerde yalnız kalmayın. kalmak zorunda kalırsanız bulunduğunuz yerin kapısı mutlaka açık kalsın.
    2) kimsenin arkasından konuşmayın.
    3) patron ya da müdür hakkında kesinlikle eleştride bulunmayın.
    4) iş arkadaşlarınızla yalnız kaldığınızda, orada olmayan birini çekiştiriyorlarsa, bir bahane ile orada ayrılın. siz konuşmasanız bile orada olduğunuz için suç mutlaka size kalır.
    5) çayınızı kahvenizi kendiniz alın. kesinlikle başkasından istemeyin.
    6) sizli bizli mesafeyi her zaman herkesle koruyun. samimiyetten uzak durun.
    7) özel hayatınız hakkında sorarlarsa yuvarlak ve basit cevaplar verin. kesinlikle detaylardan bahsetmeyin. çünkü özel hayatınız ilerde kullanılacaktır.
    8) eğer birisi size durduk yere iyilik ediyorsa, o kişiye karşı mutlaka gardınızı alın. bunun üç sebebi vardır, ya sizi ilerde kullanmayı düşünüyordur, y bir suçundan dolayı arkadaş ortamında sevilmeyen bir kişidir, sizi de yanına çekmek istiyordur ya da cinsel açıdan size ilgi duyuyordur. eğer size durduk yere bir şeyler veriyorsa nazikçe reddedin , bir mekanda sizin yerinize hesabı ödüyorsa, bir şekilde ödeşin ve ücretini verin. çünkü size verdiklerini mutlaka bir gün fazlasıyla almayı planlıyordur.
    9) ilk haftalarda ya da aylarda size mutlaka bir pis şaka yaparlar. bu durumda kesinlikle resmiyetten şaşmayın, size gelen paketlere ya da kağıtlara mesafeli olun, mutlaka kaynağını araştırın. mesela patrondan şöyle bir emir geldi, artık şöyle yapacağız derlerse, onu mutlaka patrona doğrulatın.
    10) aldığınız verdiğiniz herşeyin hesabını tutun. eğer resmi bir kurumda iseniz, kağıtsız evraksız iş yapmayın. yaptığınız her işin de kağıt ve evraklarını saklayın.
    11) bilgisayarınıza şifre koyun. çekmecenizi kilitli tutun.
    12) iş arkadaşlarınızın eline malzeme vermeyin. mesela herkes geç geliyor diye siz de geç gelmeyin. ya da mesai saatlerinde telefonla saatlerce konuşmayın.
    13) müdürün ya da patronun yanına sık girip çıkan tiplere dikkat edin. en tehlikelileri onlardır. onların yanında çok konuşmamaya bakın.
    14) iş yerinize özel hayatınızdan birşeyler getirmeyin. mesela aile fotoğrafı ya da akşamki maç için spor ayakkabı gibi.
    15) çok konuşmayın. itici olun ama cıvık olmayın.
    16) siyasete kesinlikle girmeyin. çok hassas bir dönemdeyiz. hiç bir şey hakkında yorum yapmayın. akşamki haberleri izlemediniz, hastaydınız, haberiniz yok.
    17) ilk ay boyunca, insanları gözlemleyin ve işler nasıl yürüyor öğrenin. size kimse iş öğretmez.
    18) sizden alt mertebede ya da aynı mertebede olduğu halde, şirket ya da kurumda size emir vermeye kalkan ya da sizi ezmeye çalışan olabilir. bu tiplerle kavga durumuna geçmemeye çalışın ama emirlerini de yerine getirmeyin. yani mümkün mertebe uzak durmaya çalışın, makul bahanelerle başınızdan savın.