stephen king

Kimdir?

(d. 21 eylül 1947; portland, maine), abd'li hikâye ve roman yazarı.

genellikle gerilim ve korku türünde eserler vermiştir. kitaplarının çoğu türkçe'ye de çevrilmiştir. ilk romanı göz (carrie) 1974 yılında yayınlanmıştır. özellikle 1982 yılında başlayıp, 2005 yılında sona erdirmiş olduğu kara kule (the dark tower) serisi ile ünlüdür. yeşil yol (the green mile), esaretin bedeli (rita hayworth and shawshank redemption) gibi pek çok kitabı senaryolaştırılıp beyaz perdeye aktarılmıştır.

ilk profesyonel kısa öykü satışını "the glass floor" adlı öyküsüyle starling mystery stories'e yapmıştır(1967). kendisini tekrar ettiği gerekçesiyle 2002 yılında yazarlığı bıraktığını açıklamıştır.[1]. ancak bu kitaptan sonra birçok yeni eser verdi. king’in en son romanı 2009 kasımında yayımlanan under the dome (kubbenin altında) olup, new york times en çok satanlar listesinde uzun süre 1 numarada kaldı. 2010’un ocak ayında, king yazılmış halde olan ve basılmayı bekleyen iki kitabı daha bulunduğunu açıkladı.[2]. kitaplarının çoğu memleketi maine'de geçer. şu ana kadar bram stoker awards, world fantasy awards ve british fantasy society awards gibi prestijli ödülleri almıştır.


  1. ana akım amerikan batı sinemasına bolca film uyarlaması veren.hayal gücü, bunu yazıya aktarımı olağanüstü ve bunu sürekli hissetiren bir yazar.okurken sizi çiviliyor bulunduğunuz yere.yazdığı korku eserlerinde amerikan kültürüne amerikanın sosyal yaşam ve inanç anlayışına dair eleştiriler de yapar.kelime yelpazesi açılır her paragrafta çok fazla kelimeye hakimdir.

    adam yazar değil de sanki tanık gibi olayları anlatırken.sanki yaşadığı başından geçen olayları aktarıyor adeta.
  2. hayatımda bir daha yaşayamayacağım duyguları bana yaşatan yazar. orta okulda hayvan mezarlığı ile başladığım serüven kara kule ile devam etti ve o'yu okuyana kadar devam edecek.
    king öyle bir yazardır ki bilinenin aksine korku haricinde de yazar hem de mükemmel bir şekilde yazar. bilimkurgu, aşk, dram, korku, fantastik ve birçok türde ustaca yazan nadir yazarlardandır
  3. aklını seviyorum, düşünce şeklini, hoş kelime başına para almaya başladıktan sonra şişirdi metinleri ama olsun adamın aklı, aklının işleyişi ilginç ise çekiliyor fazladan konuşması.
  4. korku ve gerilim türü ile sınırlandırılmaması gereken yazar. blaze, a lisey's story, shawnshank redemption, green mile gibi eserleri korkudan ziyade sizi farklı duygulara sürükleyecektir. the dark tower serisinde; fantastik, korku, gerilim, komedi (!), dram bulunmaktadır. okuyun, okutturun, ön yargıyla yaklaşmayın çocuklar.

    ama kendisine kızgınım; idris elba'dan nasıl roland yaratacaksınız be kankası?
  5. bir röportajında kule'yi yazarken finali için kaba taslak dahi olsun fikir sahibi olmadığını, o an gelene dek kendisinin de düşünmediğini ifade etmiştir.

    nitekim binlerce sayfalık malzemeyi hiçe sayarak belirli bir şekilde bitirmeye zorlamak zaten kurguyu öldürmek anlamına da gelmez mi? king bunu öngörebilecek kadar vasıflıydı. ve silahşörle beraber yol eskittiğimiz o günler, güzel günlerdi.
  6. kara kule serisi,göz ,hayvan mezarlığı,yeşil yol ,karanlık öyküler gibi aşmış eserler veren korku-gerilim ustası.
  7. 22/11/63 kitabını okuduğumda acaba bizim büyük siyasetçilerimiz vefat etmeseydi nasıl olurdu diye düşünmüştüm. mustafa kemal'den başka kimsede iyi bir şeyler olmazdı.
  8. yarı tanrı
  9. yazdığı türde çok iyi kitapları olsa da bu kadar çok kitap yazdığı için yer yer tekrara da düşen yazar. özellikle öykülerinde hissediyorum. hep diğer kitaplarına gönderme ya da aynı kurgu ilerleyişine sahip olaylar. bu yüzden belli başlı kitaplarını okuduktan sonra king ile olan serüvenimi tamamladım dedim. okuduklarım içinde çok iyi diyeceğim kitaplar olsa da king için çok iyi yazar diyemiyorum nedense. korku gerilim türüyle çok ilgili olmadığım içindir belki de. ama yine de hayvan mezarlığı, sadist, medyum gibi kitapları sırf bu türü denemek için bile okunmalı.
    sezgi