• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.83)
the truman show - peter weir
truman çok güzel bir adada yaşamaktadır... fakat bu ada, truman dışında her şeyin sahte olduğu bir ortamdır ve doğduğu günden itibaren devamlı olarak seyirciler tarafından izlenmiştir. truman, bunun hiç farkında olmaz,  ta ki öldüğünü sandığı babasını görene dek.


  1. kendi kendimi trollememe sebep olan film. arkadaşımın bilgisayarında iyi , kötü bir sürü film var e bende o kadar filme vakit ayırıyorum bari düzgün hoşuma gidebilecek bir film mi diye ; filmlerin içerisinden rastgele bir yer açar bakarım nasıl bir şey diye. yine bir gün böyle film seçerken bir baktım truman show. aa bayağı da övüyorlardı bu filmi bakalım nasıl bir şey diye açtım. her zamanki yöntem ile rastgele bir yere sardım.
    !---- spoiler ----!

    izlediğim sahnede jim carrey bir tekneye binmiş giderken gökyüzü gibi resmedilmiş kartondan bir duvara çarpıyordu

    !---- spoiler ----!
    dedim enteresan bir şeymiş izleyeyim. meğer o sahne filmin son sahnesiymiş ve tüm film resmen o sahnede çözülüyormuş. bense direk o kilit sahneyi izlediğim için film boyu gerçek değil onlar gerçek değil ,inanma deyip durmuştum. böylece kendi kendime tarihin en büyük spoilerını vermiş oldum.
    her ne kadar kendi eşekliğim yüzünden pek tat alamasam da gayet başarılı bir filmdi.
    rosky
  2. kendi film dünyamda kült filmlerden biridir. çünkü yaşadığımız döneme ayna tuttuğunu söyleyebilirim. çünkü günümüzde gelişen teknolojilerle geçmişti bakir kalan pek çok alanımız artık biz farkında olsak yada olmasak ta ustaca yönetilmektedir.
  3. İletişim fakültelerinin 1.sınıfında izlettirilen yeğane filmdir.Günümüz medya algısını anlatır,eleştirir. Muhteşem bir senaryo üzerine oturtulan bu film varolan ve yaratılan gerçekliğin kavgasını izlettirir.Bu filmin kardeşi olduğunu düşündüğüm filmdir Başkanın adamlari.
  4. çocukluk travmasıdır. yıllar yıllar sonra yaşadığınız psikolojik sorunlarda aklınıza inceden gelecek filmdir.
  5. lokal yağmur sahnesi ile hatırladığı vakit insanı gülümsetir. arada hayatta böyle şeyler de olmuyor değil.
  6. bazı bazı ufuk çizgisine bakıp filmin gerçek olduğuna inanmışlığım vardır. gerçekten de ufuk çizgisinin ötesinde ne var ya da neden hiç ulaşamayız acep?
  7. descartes'ın brain in a vat argümanına da selam çakan filmdir. birçok farklı şekilde irdelenebilir, bilhassa felsefeciler için altın madenidir.
  8. literatüre "truman sendromu" nu sokmuş, izlerken içinden acabalar geçmesine neden olan film.
  9. benim anlamadığım nokta, 7/24 yayın var, tüm dünya adamı izliyor, peki bu adam ergenlikte hiç porno izlemedi mi? hiç 31 çekmedi mi? hiç sevgilisiyle sevişmedi mi?

    yaptıysa bunları, ekranda gösterdiler mi? göstermedilerse ekranda mavi ekran ve izlemeye çalıştığınız kişi şuan 31 çekiyor ibaresi mi vardı? yoksa teknik bir arıza nedeniyle şuan yayına ara mı verdik deniyordu?

    sonuçta diyeceğim o dur ki, gerçek hayatta da medya ne veriyorsa onu algılıyoruz. yoksa gerçekte o olmuş mu olmamış mı bilemiyoruz.