• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.83)
the truman show - peter weir
truman çok güzel bir adada yaşamaktadır... fakat bu ada, truman dışında her şeyin sahte olduğu bir ortamdır ve doğduğu günden itibaren devamlı olarak seyirciler tarafından izlenmiştir. truman, bunun hiç farkında olmaz,  ta ki öldüğünü sandığı babasını görene dek.


  1. !---- spoiler ----!

    filmdeki en önemli tartışma bir kişiyi sanal bir alemde yaşatmak ahlaki midir? yönetmenin cevabı ise net; gerçek dediğimiz de en az bunun kadar sanaldır.

    bir de bu insan olmakla övünen filmlerde hep midemi bulandıran bir şey oluyor ama çözemedim. mesela burada film sonunda insan zafere ulaşıyor asla kilit altında tutulamiyor falan bir övünme hali var genel anlamda.

    !---- spoiler ----!
    abi
  2. !---- spoiler ----!

    lauren / sylvia'nın nasıl adlandırılabilir bilmiyorum ama hadi truman'a yardımcı olma çabası diyelim ilkesel olmaktan çok truman'a duyduğu saplantılı ilgi nedenli. bu iyi midir, kötü müdür derseniz, bilmiyorum. aslında bu çok girift bir durum.

    !---- spoiler ----!
  3. !---- spoiler ----!

    olur da bir daha görüşemezsek;
    -günaydın
    -iyi günler
    -iyi geceler!...

    !---- spoiler ----!
  4. bu zamana kadar nasil izlememisim, nasil atlamisim kendime kizdim vallahi. en begendigim filmler listesi yapsam ilk 10da kesinlikle olur. hala benim gibi magaradan yeni cikip izlemeyenler varsa ne izlesem derdine dusmeden hemen izlemeliler bence.

    !---- spoiler ----!

    yillarca truman'in sahte bir dunyada yasamasini sessizce izleyip kactiginda sevinc gosterileri yapan halk da, aslinda filmdeki yapimcinin disaridaki dunya daha fazla ikiyuzlulukle dolu sozlerini hakli cikarir nitelikteydi.

    bi de asik oldugun kadinin fotografini dergilerden koparttigi kadin yuzlerinden yapmaya calismak nasil bi guzellikti be.

    !---- spoiler ----!
  5. truman sendromuna sebep olan film.
  6. acunun bi sonraki işi böyle bişey olur diyorum.

    benim de aklımda bi fiji var ya gidilir ya gidilmez..
    faded
  7. aslında filmle ilgili fikri olmayan kişilere ilk 10 dakika içinde yer alan spoiler kısmındaki sahneden film hakkında çıkarım imkanı sağlamaktadır.
    !---- spoiler ----!

    benim ancak filmin sonunda anladığım ve çok zekice bir detay olan filmin başında baş kahramanımız truman'ın yanına düşen spot ışığı sahnesi. truman'ın dünyasının kocaman bir set olduğunun izleyiciye ilk hissettirildiği an buydu.

    !---- spoiler ----!
  8. !---- spoiler ----!

    bundan sonra "exit" yazan her kapıdan çıktığımda dünyaca ünlü ve bambaşka bi hayata sahip olmayı falan beklicem galiba

    !---- spoiler ----!
  9. izledikten sonra gökyüzüne bakışınızı değiştiren film.

    !---- spoiler ----!

    "şuracıkta bir yerde bir kapı var mıdır, çıksam? ya bunların hepsi birer oyunsa?" gibi felsefi düşüncelere daldırır.

    !---- spoiler ----!