1. yabancı dil öğrenmek sabır ve heves işidir. ve ne yazık ki dil nankördür. kullanılmadıkça unutulur. bu doğrultuda verilebilecek en iyi öneri vazgeçmemektir.

    dil ediniminin normal süreçlerinden biri de suskunluk dönemini içerir. kişi öğrenmeye başlayıp belli bir seviyeye gelir fakat cümleleri sesli olarak kurmak zordur. kendinizi konuşmaya başlayan bir çocuk gibi düşünün, vazgeçmeyin.

    eğer bu işe biriyle girdiyseniz birbirinize sorular sorun, cevaplar verin, günlük konuşmalarınızı bu şekilde ilerletmeye çalışın, çok faydasını göreceksiniz. eğer tek iseniz, en yakın dostunuz ayna olmalıdır. konuşmaktan asla vazgeçmeyin. pes etmeyin. bol dinleyin, bol okuyun, bol konuşun. o milletten arkadaşlar edinin. günden güne keyiflenecek ve bir zorunluluk olmaktan çıkacak, daha fazla anladıkça daha fazla keyif verecektir bu hede.
  2. çok iyi bildiğiniz oyunları, telefonunuzun sistemini, bilgisayarınızı öğrenmek istediğiniz yabancı dile ayarlayın.

    windows'taki her bir ayrıntıyı bildiğimden sistemimi fransızca'ya çevirdim mesela. aynı şekilde age of empires, stronghold crusader ve hearthstone'da da aynı şeyi uyguladım. buralardan kelime bilgisi takviyesi alıyorum. gramer ve pratik için (bkz: duolingo) (bkz: memrise) ve bir adet fransızca çalışma kitabım var. pdf olarak.

    metal sevenler için şöyle çok güzel iki fransız grup var: (bkz: alcest) (bkz: les discrets) .

    ha bir de ingilizce hariç bir dil öğrenecekseniz önce ingilizce öğrenmeniz işleri çok çok çok kolaylaştıracatır.
  3. kullanım alanına göre değişebilen tavsiyelerdir. akademik anlamda araştırma amacıyla öğrenecekseniz gtm (grammar translasyon method), yok ben bir iki turist ile muhabbet edecek kadar istiyorum derseniz audiolingual method ve communicative approach gibi yöntemleri araştırabilirsiniz. ağa ben hepsini istiyorum derseniz 6 ay veya 1 yıllığına yurtdışında bir dil okuluna gidin ama dikkat edin gittiğiniz yerde türkçe bilen olmasın.
  4. kesinlikle yurt dışına çıkmak lazım, yurt dışına çıkmak şu an eskiye nazaran çok daha kolay ve çok masraflı da olmuyor . çaresizlikten ingilizce konuşmanız gereken bir duruma kendinizi sokmanız gerekiyor . bir de internetten ordan burdan yazıştığınız bir arkadaşınız olsun , kim olursa olsun , ne muhabbeti yaparsanız yapın ama olsun. (bkz: busuu.com) tavsiye edilir. 5 yıldır konuştuğum ukraynalı bir kız var mesela , yüz yüze görüşeceğimiz günü dört gözle bekliyorum.
  5. İnternetten öğrenmek isteyenler için şöyle devasa bir konu var Buyrun
  6. ingilizce için konuşmak gerekirse , dizi izleyin. boş olan tüm vaktinizi dizi izleyip müzik dinlemeye ayırın ilk başlarda. siz istemeden bile zamanla yatkınlığınız oluşacak ve bu yatkınlık dili öğrenmenin ileriki aşamalarında çok yardımcı olacak. çoğu konuları nasıl yaptığınızı anlayamadan yapabileceksiniz ki en makbülü budur. tabii sadece bu yeterli değil ama iyi bir temel için gerekli. çok geçmeden kelime öğrenmeye bakın. ezberleyip unutmaktansa kelimenin ne anlama geldiğini öğrenin , türkçe karşılığı aklınıza gelmese bile asıl önemli olan ne anlama geldiğini bilmeniz.

    kendinizi gramere boğmayın. evet gramer çok önemli ama zamanla . temelli bir şekilde öğrenilmesi ve oturtulması gereken bir şey. aceleye getirmek dili öğrenmeyi daha da zorlaştırır,zaman alır ve yorucu olur. ,

    telaffuza ilk başlarda takmayın ama yavaş yavaş öğrendikçe geliştirmeye çalışın.
    yabancı internet sitelerini takip edin. kompleks yazıların olduğu sitelerden çok günlük dil kullanılan sosyal ağlarda takılın.
    sadece konuşabilmekle kalmıyor , etkin konuşabilmek gerekiyor ve bu gramerden fazlasını gerektiren bir olay . bunun için ileriye dönük yatırımlara şimdiden başlayıp idiomları öğrenmeye çalışın .

    ingilizce kelime hazinesi oldukça geniş bir dil bakmayın amcaya da dayıya da uncle dediklerine. şimdi öğrenmeye başlasanız bile yıllar sonra bilmediğiniz kelimelerle karşılaşacaksınız. o yüzden kelime olayını ertelemeyin.

    ben de çok iyi bildiğimi söyleyemem .ortalamanın biraz üstüne denk gelen ingilizcemle bu kadar tavsiye verebiliyorum. hadi kolay gelsin.
  7. şu an ingilizce öğrenmeye çalışan bir dostum, bize geldiğinde yanında kitaplarını ve zihnindeki soru işaretlerini getiriyor bana eğer aynı durumda ben olsaydım gerçekten ingilizce öğrenebilirdim bu sebepten sürekli aktif olarak hayatınıza sokun öğrenmek istediğiniz dili yolda, evde veya herhangi bir yerde bu dille düşünmek size çok fayda sağlayacaktır, ayrıca şunu da belirteyim ben 13 yaşımdan beri aktif olarak dili ingilizce olan olan online oyunlar oynamış biri olarak sürekli insanlarla konuşmaya çalıştım gerçekten çok faydasını gördüm hem eğlendim hem öğrendim eğer meraklı bir insan değilseniz sizin için dil öğrenmek biraz daha zor olabilir, aklınızdaki her soruyu bilen birisine danışabilme şansınız varsa eğer kullanınız hem karşınızdaki kişi bunu size öğretmek için can atar hem de siz öğrenmiş olursunuz, dil öğrenme konusunda asla çekingen davranmayın cümleleriniz ne kadar saçma olduğunu düşünürseniz düşünün o cümleyi kurun, o cümleleri kurmak dünyadaki en eğlenceli aktivite haline gelebilir duyduğunuz basit cümleleri zihninizde çevirin, alt üst edin üstünde düşünün, altay dil aileleri türkçemize en yakın "syntax"e sahiptir bu yüzden onları öğrenmek inanılmaz kolay olsa da kelime pekiştirmeleri yapın, dil öğrenmek sadece dil bilmek değildir aynı zamanda düşünce biçimlerinizin algısını genişletir, günümüz çevirilerini erek dilde okumak o insanların düşünce biçimlerinin sadece bir parçasıdır, eğer kaynak dilde okursanız çok daha iyi anlarsınız
  8. gerçekten öğrenmek istiyorsanız yurt dışında yaşamanız gerekir
  9. 1-süreklilik: hikaye kitapları, forumlar, şarkılar, podcast vb araçlar vesilesiyle belli bir aşamaya getirdiğiniz dili sürekli olarak kullanmak

    2-yurtdışı: o dilin konuşulduğu bir ülkede en az 3 hafta süreli bir dil kursuna yazılmak

    3-yabancı arkadaşlar edinmek: öğrendiğiniz dille iletişim kurabileceğiniz arkadaşlarınız olması sizi motive edecektir